Danska ofanziva u Amsterdamu

Danci protiv Velšana u 18 sati - pobjednik u četvrtfinalu čeka boljeg iz duela Holandije i Češke

5257 pregleda 0 komentar(a)
Danska cilja četvrtfinale, Foto: Reuters
Danska cilja četvrtfinale, Foto: Reuters

Danska je preživjela sve za 270 minuta fudbala u grupnoj fazi, uz veliku pomoć navijača na „Parkenu” je prevazišla krizu i pokazala da može da igra mnogo dobar fudbal.

U sva tri meča - protiv Finske, Belgije i Rusije - Danci su stvorili mnogo šansi, a tek u tom posljednjem duelu protiv „zbornaje” su i krunisali dominaciju. Slavili su 4:1, prošli grupu kao drugoplasirani i u osmini finala dobili rivala koji im je apsolutno po mjeri - od 18 sati na „Johan Krojf areni” u Amsterdamu će se sastati sa Velsom.

Velšani jesu igrali polufinale Eura 2016, ali Danska sve i da je htjela teško da je mogla da bira bolje u borbi za plasman među osam najboljih.

- Sve što smo uradili u grupi čini me ponosnim. Ne bih bio manje ponosan ni da smo ispali, jer smo u svim mečevima pokazali mnogo. Nakon svega što se dogodilo sa Kristijanom Eriksenom, pronašli smo snagu da reagujemo i impresioniran sam - rekao je trener Danske Kasper Hjulmand.

Na pitanje da li se plaši naredne utakmice, dao je odgovor koji je životna lekcija:

- Ne, plašio sam se za život mog igrača, preživjeli smo nevjerovatne stvari posljednjih desetak dana. Kako onda mogu da strahujem od ishoda utakmice? Želim trijumf, želim prolaz, ali strah je nešto što nema veze sa sportom - poručio je Hjulmand.

Šta je snaga Danske?

- U svakoj utakmici u grupi smo bili veoma jaki u drugom poluvremenu, posebno u posljednjih 20 minuta. To govori da imamo pravu grupu momaka, da nije bitno ko počinje meč, već je najvažnije da ga završimo na pravi način - kazao je Hjulmand.

A skromni Vels je ekipa koja lako prihvati ulogu autsajdera, ali na terenu se ne pomjera nikom.

- Sada je sve ili ništa i mi smo spremni na veliku borbu, jer znamo da mora da bude žestoko. I Danska i mi smo s razlogom u osmini finala, ali ne želimo da se ovdje zaustavimo - rekao je selektor Velšana Rob Pejdž.

Garet Bejl bi mogao da napravi razliku.

- Svaka utakmica je za Vels velika utakmica. Ova se ne razliku - rekao je Bejl.

Biće ovo prvi duel Danaca i Velšana na velikim takmičenjima, a pobjednik večerašnjeg dvoboja u četvrtfinalu će se sastati sa boljim iz sjutrašnjeg meča Holandije i Češke.

Vjerovatni sastavi - Vels (4-2-3-1): Vord - Roberts, Mefam, Rodon, B. Dejvis - Morel, Alen - Bejl, Ramzi, Džejms - Mur;

Danska (3-4-3): Šmajhel - Vestergard, Kjer, Kristensen - Maele, Hejbjerg, Dilejni, Vas - Poulsen, Damsgard, Brajtvajt.

Bonus video: