Azuri u hramu fudbala - prvi čin

Italija u osmini finala igra sa Austrijom na „Vembliju” i nada se da će se vratiti u London već u polufinalu Eura

7129 pregleda 0 komentar(a)
Italija favorit na „Vembliju”, Foto: Beta/AP
Italija favorit na „Vembliju”, Foto: Beta/AP

Od svih 16 reprezentacija koje su prošle u osminu finala Evropskog prvenstva samo za jednu može da se kaže da je ostavila fantastičan utisak - za Italiju.

Tri lake pobjede u grupi (protiv Turske, Švajcarske i Velsa u Rimu), gol-razlika 7:0, samo su nastavak onoga što Italijani rade odavno. Nisu izgubili 30 posljednjih utakmica, serija traje od septembra 2018. i sve to - plus nesporan kvalitet - čini izabranike Roberta Manćinija velikim favoritom u večerašnjem duelu sa Austrijom (21 sat).

- Moraju i oni da izgube jednom, zar ne? - zapisao se na pres konferenciji selektor Austrijanaca Franko Foda.

Meč se igra na „Vembliju”, Uefa je objavila da je stadion rasprodat, što znači da će se u hramu fudbala naći oko 22 hiljade navijača.

Na Apeninima je prava fudbalska euforija, svi vjeruju da je ovo takmičenje koje može da vrati „azure” u vrh evropskog i svjetskog fudbala.

Euro 2020
foto: Graphic News

- Svjesni smo kvaliteta koji posjedujemo, ali moramo da ostanemo smireni i da razmišljamo samo o nama. Nismo još ništa uradili, a cilj je da idemo do kraja - istakao je napadač Italije Lorenco Insinje.

Austrijanci znaju da su autsajderi.

- Italija je jedini tim na turniru koji me je impresionirao. Odlično djeluje u pozicionoj igri, ali i u tranziciji. Čak i protiv Velsa, gdje su igrali s drugim timom, bili su Italijani veoma opasni - kaže Foda.

Italija je stigla na „Vembli” s nadom da će se i vratiti, jer se završnica - polufinale i finale - igraju u Londonu. Pobjednik ovog duela će se u četvrtfinalu (2. jula u Minhenu) sastati sa boljim iz meča Belgije i Portugala.

- Vidim igrače koji su motivisani da naprave nešto veliko - rekao je Manćini.

Italijanski mediji prenose da Manćo ima samo jednu dilemu za startnu postavu - da li da od prvog minuta šansu da oporavljenom Marku Veratiju umjesto Manuela Lokatelija. Oporavio se i Đorđo Kjelini, ali će u tandemu sa Leonardom Bonućijem štopera igrati Franćesko Aćerbi.

Vjerovatni sastavi - Italija (4-3-3): Donaruma - Di Lorenco, Bonući, Aćerbi, Spinacola - Barela, Žoržinjo, Lokateli - Berardi, Imobile, Insinje;

Austrija (4-3-1-2): Bahman - Lajner, Dragović, Hintereger, Alaba - Lajmer, Grilič, Šlager - Sabicer, Baumgartner - Arnautović.

Bonus video: