"Vijesti" u Budimpešti: Mogu li Česi da zaustave narandžastu invaziju?

„Wij houden van Oranje” (Mi volimo narandžasto), pjevali su juče holandski navijači u fan zoni na budimpeštanskom Trgu heroja, ali brojni Česi vjeruju da mogu da im se suprotstave u današnjem duelu osmine finala (18 h)

29934 pregleda 7 komentar(a)
Memfis Depaj, predvodnik napada Holandije, Foto: Dean Mouhtaropoulous
Memfis Depaj, predvodnik napada Holandije, Foto: Dean Mouhtaropoulous
Ažurirano: 27.06.2021. 11:37h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Barovi u Budimpešti se kite holandskim zastavama, u želji da privuku što više „narandžastih” navijača koji su juče počeli da pristižu u Mađarsku. Dio velelepne i osunčane arene „Ferenc Puškaš” biće danas (18) obojen u omiljenu boju holandske kraljevske porodice, ali neće zaostajati ni navijači Češke, kojima je Mađarska geografski puno bliža nego Holandiji.

'Ferenc Puškaš' arena u Budimpešti
"Ferenc Puškaš" arena u Budimpeštifoto: Danilo Mitrović

Velika fan zona, smještena u parku kod Trga heroja, poznate budimpeštanske znamenitosti na kraju dugačke avenije Andraši, još sinoć je podrhtavala od pjesme „Wij houden van Oranje” (Mi volimo narandžasto), skovane 1988. godine kada su Holanđani prvi i jedini put do sada bili evropskih prvaci.

Evropsko fudbalsko prvenstvo, ujedinjena Evropa - Euro u svojoj esenciji, što su idejom da se šampionat igra širom Starog kontenenta (na 60-godišnjicu od održavanja prvog EP) pokušali da sprovedu i čelnici Uefe, ovih dana na Dunavu predstavljeno je u punom koloritu: bez velikih covid-ograničenja, za razliku od 10 ostalih domaćina.

Stadion u Budimpešti je, takođe, na svom oproštaju od Evropskog prvenstva spreman da dočeka holanske i češke navijače u maksimalnom kapacitetu (65 hiljada mjesta), kao što je dočekao Francuze i Portugalce.

Holandski navijači u Budimpešti
Holandski navijači u Budimpeštifoto: Twitter.com/Andreou_NL

- Došli smo ovdje da pokušamo da prođemo i osjećamo da je došlo vrijeme za nešto veliko - kazala je holandska legenda, nenadmašni napadač Rud van Nistelroj, sada jedan od asistenata u stručnom štabu.

„Narandžasti meteoalarm” - ili neko jednako zvučno upozorenje, bilo je izdato u Budimpešti prije dva dana kada je pao junski temperaturni rekord (39 stepeni u hladu), a ekipa koju sa klupe predvodi Frenk de Bur je dobrim utakmicama u grupnoj fazi već upozorila Čehe.

- Nevjerovatno su moćni u napadu, moćniji čak i od Engleza. Brzi su i tehnički odlični - kreiraju puno šansi i postižu golove. Moramo da nađemo način da ograničimo njihov ofanzivni potencijal - kaže Ondrej Čelustka, defanzivac Češke, fudbaler Slavije iz Praga.

Van Nistelroj je bio akter, bio je i strijelac, posljednjeg velikog sudara Holanđana i Čeha na Evropskom prvenstvu. Bilo je to 2004. u Portugalu, u grupnoj fazi - „lale” su na poluvremenu vodile 2:0, ali su se na kraju radovale „knedličke” nakon velikog preokreta (3:2).

Holandska zastava na prozoru jednog bara u Budimpešti
Holandska zastava na prozoru jednog bara u Budimpešti

- Imao sam 13 godina i sjećam se kao da je bilo juče - legendarnu utakmicu gledao sam kod kuće. Kada smo gubili 2:0, malo je ko vjerovao da možemo da preokrenemo. A onda smo postigli tri prelijepa gola. Narednog dana, u školi, svako je pričao o toj utakmici - kaže Čeh Vladimír Darida, vezista Herte iz Berlina.

I Holanđani i Česi tada su prošli u četvrtfinale (format Eura u kojem se nije igrala osmina), i jedni i drugi ispali su odmah. Danas će neko morati da prođe.

Holandija želi prečicom nazad u evropski vrh nakon propuštena dva velika takmičenja zaredom. Memfis Depaj - „Memphis Srdce Iva” (Memfis - lavlje srce), kako je češki „Sport” opisao novog fudbalera Barselone, predvodnik je napada koji je u grupnoj fazi dao najviše golova - ukupno osam, uz sve tri pobjede.

- Nikada nije lako sa Česima, njihova igra je vrlo intenzivna. Moramo da damo 100 odsto. Planiramo da idemo u četvrtfinale, ali moramo dobro da se potrudimo - nije ovo jedrenje - kazao je Depaj.

Holandski navijači u Budimpešti
Holandski navijači u Budimpeštifoto: Twitter.com/Andreou_NL

Kada su se Holandija i Češka sastale prethodni put, u kvalifikacijama za prethodno EP 2016, i tada je bilo 3:2 za Češku, i to u Amsterdamu.

- Holanđani su gladni pobjeda, ali imamo i mi naše kvalitete - ako pojedini naši igrači budu raspoloženi kao golman Vaclik ili napadač Šik protiv Škotske - imamo dobru šansu da prođemo - optimista je češki selektor Jaroslav Šihlavi, čija je ekipa, iako treća u grupi D, do posljednjeg minuta posljednjeg meča na „Vembliju” protiv Engleza bila u igri za prvu poziciju.

Biće to sudar i rivala crnogorske reprezentacije iz prethodnog i rivala iz tekućeg ciklusa kvalifikacija. Česi su prije dvije godine dva puta bili nemilosrdni prema „sokolima” (oba puta po 3:0), a Holandija je rival u septembru i novembru.

U svojoj Arubi je izdajnik, a Holandija puno zavisi od njega

Desni bek PSV-a, 25-godišnji Denzel Damfris, jedno je od otkrovenja prve faze Evropskog prvenstva. Postigao je odlučujući gol protiv Ukrajine, učestvovao je u oba pogotka protiv Austrije, svojim ubacivanjima po desnoj strani oduševio je fudbalsku Evropu.

Njegova reprezentativna karijera je, međutim, mogla da ide potpuno drugačijim tokom kada je 2014. upisao dva nastupa u prijateljskim mečevima za Arubu, holandsku koloniju, malu karipsku državu. Dao je i jedan gol, ali je odlučio da čeka poziv Holandije, koji je stigao četiri godine kasnije...

- Igrao je dvije prijateljske utakmice protiv Guame i pitao sam da ostane s nama, da debituje i u službenom meču. Odbio je i to su mu zapamtili. Aruba je ponosno ostrvo, a Denzel je otpisan i proglašen izdajnikom - kazao je Đovani Franken, bivši selektor Arube.

Za Denzela Damfrisa se, inače, već interesuju Bajern, Inter i Barselona.

Česi igraju za žrtve tornada

Dok je u Budimpešti nemilosrdno pržilo sunce (izgleda da se ne kaže slučajno - „upekao Mađar”), Česi su se prije nekoliko dana suočili sa - olujom i tornadom.

Nevrijeme je napravilo toliki haos u istorijskoj pokrajini Moravska, da je u pojedinim djelovima ostala prava pustoš.

Češki reprezentativci, zajedno sa Fudbalskim savezom, zato su odlučili da žrtvama nevremena pošalju novčanu pomoć.

- Nije samo u pitanju novac. Želimo da zahvalimo svima koji na bilo koji način pomažu ili daju podrušku pogođenima. Igraćemo za njih - kazao je češki fudbaler Ondrej Čelustka.

Bonus video: