Kjelini: Pravi defanzivac mora da bude pesimista

"Dobro defanzivci uvijek razmišljaju o najgorem mogućem scenariju i gledaju kako da ga izbjegnu", kazao je 33-godišnji fudbaler u intervjuu za sajt Uefe.
128 pregleda 0 komentar(a)
Đorđo Kjelini, Foto: Reuters
Đorđo Kjelini, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2017. 17:58h

Kakva je psihologija odbrambenog fudbalera?

Đorđo Kjelini, defanzivac Juventusa i italijanske reprezentacije, idealan je sagovornik na tu temu...

"Dobri defanzivci su pesimisti. Uvijek razmišljaju o najgorem mogućem scenariju i gledaju kako da ga izbjegnu", kazao je 33-godišnji fudbaler u intervjuu za sajt Uefe.

Italijani prošle sedmice nisu uspjeli da se plasiraju na Mundijal, ali to nije poremetilo Kjelinijev status, kao jednog od simbola Juventusa i odbrambenih igrača uopšte...

"Kada sam bio mali želio sam da igram košarku, sa prijateljima iz škole, ali moj brat blizanac je želio da igra fudbal i ja sam krenuo sa njim - tako je sve počelo", kaže Kjelini, koji je rođen 14. avgusta 1984. godine u Pizi.

"Do 12. ili 13. godine sam igrao veznog fudbalera i tu sam stekao neke karakteristike koje su mi pomogle kasnije, kada sam postao odbrambeni igrač".

Kjelini je počeo u Livornu, bio je i član Rome, za koju nije odigrao nijednu zvaničnu utakmici. Bio je na pozajmici, a u sezoni 2004/05 se dokazao u Fiorentini, što ga je preporučilo Juventusu.

"Da biste bili dobri centralni defanzivac, treba vam fokus i koncentracija, što su dvije temeljne karakteristike. Morate da imate osjećaj, da predvidite kretanje protivnika, da predvidite gdje će se odbiti lopta..

"Osim toga, dobar defanzivac mora biti da bude pesimista, u smislu da mora uvijek da misli na najgori scenario. Vi ili vaš saigrači mogli biste u bilo kojem trenutku da izgubite loptu, što može da dovede do opasne situacije. Nije lako pratiti taj mentalitet 90 minuta u svakoj meču, jer kada ste umorni, kada niste 'oštri', teško je brzo razmišljati. U fudbalu, um je važniji od bilo koje tehničkog ili atletskog kvaliteta".

"Lično, pokušavam da iskoristim svoje snagu kada dođe do fizičkog kontakta s napadačem. Kada igram protiv brzog napadača, pokušavam više da igram 'mozgom', trudim se da mu ne ostavim otvoren teren. Mislim da je pozvanaje karakteristika vašeg protivnika sve važniji u modernom fudbalu", zaključio je Kjelini.

Bonus video: