Sudar favorita na „La Kartuhi”

Spektakl u najavi - Belgija i Portugal od 21 sat u Sevilji igraju za plasman u četvrtfinale

11274 pregleda 5 komentar(a)
Belgijanci najavljuju velike stvari, Foto: Anatoly Maltsev
Belgijanci najavljuju velike stvari, Foto: Anatoly Maltsev

Belgija je jedna od tri ekipe - uz Italiju i Holandiju - koja u grupnoj fazi Evropskog prvenstva nije napravila grešku. Pobijedila je u sva tri meča, osvojila prvo mjesto, ali kostur takmičenja je takav da joj liderska pozicija nije donijela ništa dobro za nokaut fazu Eura. Nikakvu, ni najmanju povlasticu...

Jasno je da „crvene đavole” čela pakao u najavi - večeras je u Sevilji u osmini finala rival je Portugal, aktuelni prvak Evrope, tim koji u prva tri meča nije ostavio poseban utisak, ali od kojeg s pravom svi strahuju.

- Ne postoji strah, samo respekt, a to od nas ima svaki protivnik - rekao je belgijski napadač Romelu Lukaku i nastavio:

- Kako da ne cijenite tim koji ima Kristijana Ronalda, Bernarda, Bruna, Pepea... To je prvak Evrope, ali vjerujemo u sebe - poručio je golgeter Intera.

Selektor Roberto Martines tvrdi da je njegov tim spreman za veliki skalp.

- Mjesecima se pripremamo za ovakve utakmice, sa jakim rivalom. Znate da ćete se sresti s nekim tako dobrim prije ili kasnije na Euru. To što igramo u osmini s Portugalom ne mijenja ništa - uvijek morate da budete spremni za izazov - istakao je Martines.

Na prošlom Euru Belgijanci su u osmini finala deklasirali Mađarsku 4:0, a onda ih je u četvrtfinalu iznenađujuće zaustavio Vels i slavio 3:1. Put je sada teži, ali Belgija ima snagu da „uništi” svakog protivnika na planeti.

A Portugal? Ostao je dužan u prva tri meča. Ubjedljiva pobjeda nad Mađarima jod 3:0 je stigla tek u finišu, protiv Njemaca je nadigran, a u duelu sa Francuzima je mislio samo na to kako da ne izgubi. Ali, ono što Fernandu Santošu daje veliku nadu je Kristijano Ronaldo - njegova forma i motiv da nastavi da piše istoriju. Već je pet puta bio strijelac na Euru, postigao je ukupno 109 golova za nacionalni tim. Htjeli to Portugalci da priznaju ili ne - i sa 36 godina je glavni adut. Samo je pitanje - može li sam?

- Dopao mi se stav koji smo imali u duelu sa Francuskom. Imali smo drugačiji govor tijela nego protiv Njemačke. Sada protiv Belgije moramo da uradimo nešto više, jer popravnog nema - kazao je Santoš i osvrnuo se na Ronalda:

- On je pravi primjer posvećenosti. Apsolutno je zaslužio sve što je uradio u karijeri.

Vjerovatni sastavi - Belgija (3-4-3): Kurtoa - Alderveireld, Fermalen, Fertongen - Menije, De Brujne, Vicel, T. Azar - Karasko, Lukaku, E. Azar;

Portugal (4-3-3): Rui Patrisio - Semedo, Ruben Diaš, Pepe, Gereiro - Palinja, Sančes, Mutinjo - B. Silva, Ronaldo, Žota.

Bonus video: