To se zove češka škola fudbala

Holanđani su u osmini finala u Budimpešti prespavali prvo poluvrijeme, na startu nastavka zaradili su crveni karton (De Liht), nisu stigli ni da se saberu - Češka je već bila u četvrtfinalu (2:0)

24438 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti" iz Budimpešte

Beskrajna je bila kolona holandskih navijača koja je uoči utakmice marširala od fan-zone do stadiona „Ferenc Puškaš”, podigavši Budimpeštu na noge.

Beskrajna je, tri sata kasnije, bila tuga holandskih simpatizera, njih skoro 15 hiljada, koji su grad na Dunavu vidjeli kao usputnu stanicu ka daljem nadiranju u Evropi - ka Bakuu, u četvrtfinalu (Danska), ali i dalje, u polufinalu na Vembliju...

Tuga se pretvorila u bijes, u teren su u finišu letjele pivske čaše (plastične, doduše), letjele su i na višim spratovima velelepnog stadiona, a fanovi „oranja” su selektora Frenka de Bura, napadača Memfisa Depaja i sve ostale fudbalere počastili zvižducima za još jedno, ko zna koje po redu veliko razočarenje...

Narandžastu invaziju zaustavila je Češka - tiho, nečujno, bez prevelike pompe, ekipa koju predvodi Jaroslav Šilhavi probila se pored favorita i nakon 17 godina, od EP u Portugalu 2004, kada su češki nacionalni dres nosile veće legende od ovih koji igraju sada, plasirala se među osam najboljih u Evropi.

Najveće iznenađenje dosadašnjeg toka Eura 2020.

Češka
foto: Reuters

Bila je to demonstracija češke fudbalske škole u pravom smislu te riječi - Šilhavi je, naime, suprostavio Holanđanima tim sa četiri aktuelna i tri doskorašnja fudbalera navijeće domaće „fabrike”, praške Slavije, a još dva igrača koja igraju nacionalni šampionat ušla su u drugom poluvremenu.

Takva, odgovorna, posvećena, čvrsta Češka se ne potcjenjuje - Holanđani su ostali šokirani kao i crnogorska reprezentacija 2011, s razlikom što „sokoli” nisu bili favoriti, ali su uoči legendarnog dvomeča baraža svi radovali „sjajnom žrijebu”.

Ko, na primjer, zna nešto više o Tomašu Holešu - 28-godišnjem igraču veznog reda, sa brojem rezervisanim za napadače (devet), koji je prije samo dvije godine došao u Slaviju iz Jabloneca, morao je čak i da se dokaže na nekoliko mečeva u B timu kluba iz Praga.

Taj Holeš je odlučio osminu finala Evropskog prvenstva, poslao je Čehe među osam najboljih - golom glavom nakon povratne lopte (takođe glavom) štopera Kalasa, igrača engleskog Bristol sitija, te asistencijom Patriku Šiku, najboljem češkom strijelcu koji je postigao treći gol na EP i 10 minuta prije kraja „pokopao” Holanđane.

Duel u Budimpešti odlučila su dva detalja, u razmaku od samo minut, mada ovakve utakmice i odlučuju detalji.

Napadač PSV-a Donijel Malen sjurio se u 52. minutu ka češkom golu, izašao je sam na Vaclika, mogao je da radi šta želi, pokušao je da ga dribla, ali mu je sjajni čuvar mreže Sevilje rukama oduzeo loptu i zgrabio je u naručje.

U narednom napadu, nakon dugačke lopte, spetljao se jedan od najboljih Holanđana, defanzivac De Liht, otišao je na pogrešnu stranu i izgubio ravnotežu pred nadirućim Šikom, pomjerivši loptu rukom i spriječivši ga da izađe sam na golmana...

Ruski sudija Karašev je pokazao fudbaleru Juventusa žuti, nakon poziva iz VAR sobe i pregledanog snimka žuti je postao crveni, a ionako krhka holandska defanziva postavka nije u preostalih pola sata mogla da zaustavi brojčano jače Čehe. Koji su, doduše, prvi gol dali iz prekida...

Holanđani su, međutim, krivi što su odigrali i premlako prvo poluvrijeme, bez prevelike agresije, očigledno nedovoljno psihološki spremni da se nose sa pritiskom favorita...

Holandija
foto: Beta/AP

Kada su mislili da će sve doći na svoje, u nastavku, desio se crveni karton - i utakmica je tako brzo prohujala pored njih da nisu stigli ni da se saberu.

Već su bili na putu za Amsterdam, a De Buru će vjerovatno i večeras tražiti zamjenu, novi selektor trebalo bi da vodi „oranje” protiv Crne Gore u septembru, u kvalifikacijama za SP.

Češka nastavlja istočno, u Baku, ali u „srce Eura” - četvrtfinale Evropskog prvenstva, koje će igrati 3. jula protiv Danske. Jedna od te dvije reprezentacije, sasvim neočekivano, putovaće na Vembli, na samu završnicu...

Bonus video: