Sa kapitenskom trakom na golu legendarnog kluba

Kao već iskusan golman, koji će uskoro napuniti 34 godine, Mijatović je i vođa na terenu - zvanično ili nezvanično.

4008 pregleda 0 komentar(a)
Milan Mijatović, Foto: MTK
Milan Mijatović, Foto: MTK

MTK je slavni budimpeštanski klub, 23 puta prvak, prvi mađarski tim koji je igrao finale jednog evropskog Kupa (1964. godine), njegovi fudbaleri bili su u istorijskim danima okosnica moćne reprezentacije.

Sadašnjost, naravno, nije ni približno uspješna kao blistava prošlost, ali na temeljima istorije plavo-bijeli klub iz Jožefvaroši, predgrađa Budimpešte, traži svoje mjesto pod suncem...

A na golu ovog legendarnog kluba, često i sa kapitenskom trakom, stoji prvi golman crnogorske reprezentacije, Milan Mijatović, nekadašnji čuvar mreže Rudara, Budućnosti, Dečića, Bokelja, Levskog iz Sofije...

- Svakim danom, svakom utakmicom, svakim treningom, može da se osjeti veličina kluba. Vidim da ga i drugi dosta cijene, gledaju na MTK sa velikim respektom, jer je to klub koji je dao mnogo velikih mađarskih igrača - kaže Mijatović za “Vijesti”.

Plasman na evropsku scenu prošle sezone je promakao u posljednjim kolima, slijedi novi pokušaj - sa crnogorskim golmanom kao velikim adutom.

- Godinu sam već u MTK, ostajem sigurno barem još godinu, jer se odlično osjećam u klubu - privatili su me kao da nisam nov. Prošla sezona je bila dosta dobra i za mene i za tim, iako je cilj bio opstanak borili smo se za plasman u Evropu. Nadam se da ćemo i u ovoj ispuniti ciljeve, iako je MTK klub koji ima dosta mladih igrača i želi da ih afirmiše. Zbog toga je opstanak ponovo primarni cilj - navodi Mijatović.

Kao već iskusan golman, koji će uskoro napuniti 34 godine, Mijatović je i vođa na terenu - zvanično ili nezvanično...

- Prošle sezone sam na dosta utakmica bio kapiten, odnosno zamjenik kapitena jer neke legende kluba nisu igrale. To znači puno, posebno što sam nov, to je pokazatelj da vrijedite i da vas mnogo cijene - dodaje stameni Pljevljak.

Na stolu je čak i novi ugovor...

- Imam još godinu ugovora, ali u pregovorima smo za nastavak, želja je obostrana i nadam se da će se realizovati.

Kao posljedica ulaganja u mađarski fudbal stigao je i dobar nastup reprezentacije na Evropskom prvenstvu. U paklenoj grupi, sa Francuskom, Portugalom i Njemačkom, Mađare je samo šest minuta dijelilo od plasmana u osminu finala.

- Znao sam da će Mađari da budu težak protivnik svima, a posebno zbog toga što su bili rasterećeni u teškoj grupi, gdje niko nije očekivo ništa od njih. Imaju dosta dobrih igrača i sjajno su vođeni od strane selektora Marka Rosija, koji je napravio nevjerovatnu energiju koja se vidi na terenu. Napravili su dobar rezultat, iako nisu prošli - zaključuje Mijatović.

Sa četiri boda u septembru bili bismo u igri do kraja

Fudbalska reprezentacija Crne Gore pobijedila je Letoniju i Gibraltar na startu kvalifikacija za SP, a onda izgubila od Norveške u Podgorici.

Sve se nastavlja u septembru, gostovanjima najbolje rangiranim timovima u grupi - Turskoj, pa Holandiji.

Milan Mijatović ne misli da je sve izgubljeno - zapravo, tek je počelo...

- U septembru igramo tri meča, gostujemo Turskoj i Holandiji, dočekujemo Letoniju. Moje je mišljenje da bismo sa četiri boda iz ta tri meča bili u igri do kraja za prolaz. Sigurno je da priželjkujemo i bolje, ali svi znamo kakva nam je grupa. Nadam se da ćemo biti kompletni i zdravi i vjerujem da možemo da igramo sa svakim iz grupe. To se vidjelo i protiv Norveške, posebno u drugom poluvremenu - kaže Mijatović.

Na teren samo - vakcinisani

Navijači su u mađarskoj NB1 ligi počeli da se vraćaju krajem prošle sezone, ali su na tribine mogli samo oni koji su primili vakcinu.

U narednoj takmičarskoj sezoni, koja će krenuti 31. jula, pravilo glasi - ni igrač koji nije vakcinisan neće moći na teren.

- To je pravilo koje je uveo Savez i pravila moraju da se poštuju. Publika je još pred kraj sezone bila puštena na stadione, ali samo ko je vakcinisan. Vidi se to i po broju navijača na Puškaš areni za vrijeme mečeva Evropskog prvenstva - ističe Mijatović.

Bonus video: