Za Francuze je ulog ogroman, Švajcarci potpuno rasterećeni

Francuska veliki favorit protiv Švajcarske pred večerašnji duel na „Nacionalnoj areni“ u Bukureštu (21 sat)

4603 pregleda 0 komentar(a)
Francuska veliki favorit: Pol Pogba, Foto: Darko Bandic
Francuska veliki favorit: Pol Pogba, Foto: Darko Bandic

Pobjeda nad Njemačkom, te remiji sa Mađarskom i Portugalom, bilans je Francuske reprezentacije na ovogodišnjem šampionatu Evrope. Aktuelni svjetski prvaci i favoriti za osvajanje Eura sa prvog mjesta u „grupi smrti“ plasirali su se u osminu finala, gdje ih večeras (21 h) na „Nacionalnoj areni“ u Bukureštu očekuje utakmica sa Švajcarskom.

Pol Pogba je odigrao sjajno dosadašnji dio turnira, Karim Benzema golovima protiv Portugala proslavio povratak u nacionalni tim, dok je Kilijan Mbape konstantno bio opasnost po gol rivala. Ipak, utisak je da su Francuzi još uvijek daleko od maksimuma. Kao da su odigrali onoliko koliko im je potrebno za prolaz u osminu finala, gdje se očekuje da dodaju gas i opravdaju ulogu najvećeg favorita.

5 godina i 258 dana trajao je golgeterski post Karima Benzeme u reprezentaciji Francuske. A onda je pogodio dva puta prije nekoliko večeri u duelu sa Portugalcima

- Ne smijemo da potcijenimo Švajcarsku. Igramo u nokaut fazi i u jednom meču je sve moguće. Oni su dobar tim - u napadu imaju Emboloa, Šaćirija i Seferovića. Imali su više dana da se pripreme za ovu utakmicu. Moramo učiniti sve da nasmijani završimo susret - rekao je selektor Francuske Didije Dešan.

U ovakvim mečevima pravo na grešku ne postoji.

- Stigli smo do dijela turnira u kojem se greške ne praštaju. Radujemo se narednom meču, ali moramo ostati fokusirani i zadržati ozbiljan pristup. Ne vidim nas kao favorite - oprezan je štoper Presnel Kimpembe.

U timu Francuske zbog povreda neće biti Lukasa Dinja, dok je nastup Lukasa Ernandesa pod znakom pitanja.

2016. godine su se posljednji put sastali Francuska i Švajcarska. Bili su rivali na Euru i meč u trećem kolu grupne faze, koji je odigran u Lilu, završen je bez golova

S druge strane, Švajcarska je kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije stigla do nokaut faze. „Sajdžije“ su rasterećene i to im možda i bude adut u meču, gdje su ih svi unaprijed prežalili.

- Svi Francusku već vide kao pobjednika. Mi moramo ostati koncentrisani i pokušati da stvorimo šanse. Nećemo ih imati mnogo, ali se nadam - ako ih budemo imali – da ćemo ih iskoristiti - poručio je lijevi bek Švajcarske Rikardo Rodriges.

Švajcarski navijači očekuju da makar jednu šansu bude imao napadač Bril Embolo.

- Nije važno da li ću ja postići pogodak. Najbitnije je da se plasiramo u četvrtfinale. Imamo dobar tim, djelujemo kao ekipa i dobro se osjećamo - rekao je Embolo.

Vjerovatni sastavi - Francuska (3-5-2): Ljoris - Varan, Kimpembe, Lengle - Pavar, Pogba, Kante, Grizman, Rabio - Mbape, Benzema;

Švajcarska (3-4-1-2): Zomer - Elvedi, Akanđi, Rodriges - Vidmer, Frojler, Džaka, Zuber - Šaćiri - Embolo, Seferović.

Bonus video: