Španiji prolaz, Hrvatskoj poštovanje: "Furija" sada čeka Francuze

Osam golova u Kopenhagenu - Španija slavila 5:3 nakon produžetaka

10853 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kakav spektakl u „Parkenu”, kakva reakcija Hrvatske kada je sve djelovalo izgubljeno. Ipak, nije došlo do istorijskog preokreta - Španija je pobijedila 5:3 nakon produžetaka i ide u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Bilo je svega u Kopenhagenu, od bizarnih do majstorskih golova, na kraju je favorit dobio svoje...

„Crvena furija” je stvorila dvije velike šanse prije nego se suočila sa minusom u 20. minutu.

I to nakon autogola koji će se prepričavati - Pedri je sa polovine terena vratio loptu golmanu Unaju Simonu, a ovaj zbunjeno dozvolio da mu pređe preko noge i završi u mreži.

Hrvatska u prvom poluvremenu nije imala ni šut na gol, vodila je, da bi u finišu Španija zasluženo poravnala preko Pabla Sanabrije.

Tim Luisa Enrikea je imao igru i ona mu je donijela preokret početkom nastavka kada se upisao Cezar Acpilikueta. Bio je to defanzivcu Čelsija prvi pogodak za nacionalni tim u 28 utakmica.

Španija je u tom momentu dobila šta je htjela, a kada je u 77. Feran Tores matirao Dominika Livakovića izgledalo je da „vatreni” više nemaju šansu.

Ali, imali su je, i te kako. Mislav Oršić je prvo smanjio u 83, a onda i asistirao Mariju Pašaliću u sudijskoj nadoknadi za izjednačenje - veliki broj hrvatski navijača na „Parkenu” je bio u delirijumu.

Fudbalska reprezentacija Španije
foto: Sofascore

Prvu veliku šansu u produžecima je imala Hrvatska - Simon je odbranio šut Andreja Kramarića, a onda je na drugoj strani do gola mogao i Dani Olmo. Sve to je bilo uvod u rekapitulaciju Hrvata.

Alvaro Morata je ućutkao kritičare evrogolom za 4:3 (loše je let lopte procijenio Josip Brekalo), a odmah potom je Olmo bio asistend kada je mrežu zatresao Mikel Ojarzabal.

Španija ide u prvo četvrtfinale velikog takmičenja još od 2012. godine, ali i dalje je sve što radi prilična misterija, jer je u sva četiri meča do sada na Euru pokazala dva lica...

Bonus video: