Faktor Atalanta: Igrači iz Gasperinijeve fabrike blistaju na šampionatu

U istoriji evropskog prvenstva samo su tri ekipe imale pet različitih strijelaca Real Madrid 2012, Barselona 2000. i Anderleht 1984.

8928 pregleda 0 komentar(a)
Mateo Pesina, Foto: Reuters
Mateo Pesina, Foto: Reuters

Atalanta je posljednjih godina hit, a uticaj koji na evropski fudbal ima simpatični klub i odlični tim Đan Pjera Gasperinija vidi se i na Euru.

Igrači ekipe iz Bergama kreirali su 12 golova na šampionatu – nijedan klub nema takav skor u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Čak pet Atalantinih momaka je postiglo golove – po dva Pesina (Italija) i Mele (Danska), po jedan Gosens ​​(Njemačka), koji ima i dvije asistencije, Pašalić (Hrvatska) i Mirančuk (Rusija).

Njihov golgeterski učinak i doprinos nije slučajan – Atalanta igra napadački fudbal, postiže mnogo golova u Seriji A, najefikasnija je, po mnogima, i najatraktivnija ekipa.

“La Dea” je dala 90 golova (2021-22), 98 (2020-21) i 77 (2019-20) u posljednje tri sezone.

U istoriji evropskog prvenstva samo su tri ekipe imale pet različitih strijelaca Real Madrid 2012, Barselona 2000. i Anderleht 1984.

Atalanta je mogla da ima i šest da Malinovski nije promašio penal u pobjedi protiv Makedonije.

"Nije slučajno da toliko igrača Atalante blista na Evropskom prvenstvu. Već 2-3 godine smo na odličnom nivou i postigli smo vrlo dobre rezultate. Prije svega moramo da zahvalimo Gasperiniju na izvanrednom poslu koji je uradio”,, Švajcarac Remo Frojler, nakon eliminacije Francuske.

I Mateo Pesina, otkrovenje “azura”, zasluge pripisuje Gasperiniju.

„Dugujem mu puno, gotovo sve što sam naučio na terenu. Prenio mi je svoj napadački mentalitet, presing ... Takav stil sam pronašao i u nacionalnom timu", kazao je Pesina.

Bonus video: