Dalić: Luka i ja odlučićemo zajedno šta da radimo

Dalić ima ugovor s Hrvatskim fudbalskim savezom do kraja 2022. godine

5156 pregleda 0 komentar(a)
Dalić i Modrić, Foto: Reuters
Dalić i Modrić, Foto: Reuters

"Cilj nam je bio da prođemo grupu i to smo napravili iako smo htjeli više jer ova reprezentacija može više", kazao je u utorak na konferenciji za novinare hrvatski selektor Zlatko Dalić osvrćući se na jučerašnji poraz u osmini finala EURA od Španije.

"Cilj je bio da prođemo grupu i to smo napravili, nismo se provukli. To je cilj koji smo ostvarili, iako to nije bio naš zadnji cilj, htjeli smo više jer ova reprezentacija vrijedi više i može više. Ali žrijeb nam je dao Španiju. No kada pogledamo sve, ispali smo u produžecima i to je u ovom trenutku naša realnost s obzirom na sve okolnosti i što smo sve prolazili", rekao je Dalić.

"Tužan sam zbog igrača koji su dali zadnji atom snage, tužan sam zbog navijača. Ponosan sam na ovo što smo napravili, na drugo poluvrijeme, na sinergiju navijača i na igrače koji su ostavili srce na terenu", rekao je.

Govoreći o pripremama za susret protiv Španije i eventualnim greškama, Dalić je rekao da je napravljena priprema kakva je mogla da se napravi.

"Kada smo razgovarali o zamjenama za Perišića, ja sam se odlučio za Rebića, očekivao sam da će on tu utakmicu odigrati najbolje do sada, to je bila ideja. Na desnom boku je ostao Juranović, tu nije bilo dilema. Milsim da smo tu napravili sve. Uvijek kada izgubiš misliš 'mogao sam ovako ili onako', ali ja stojim iza onoga što sam odlučio. Greške postoje i ja sam ih napravio, stojim iza njih", kazao je.

Što se tiče svoje budućnosti u reprezentaciji, Dalić je kazao da je svoj cilj napravio, ali da će sada ipak sve analizirati, podvući crtu i razgovarati sa starijim igračima jer su pred Hrvatskom kvalifikacije za odlazak na SP u Kataru.

Dalić ima ugovor s Hrvatskim fudbalskim savezom do kraja 2022. godine.

"Kvalifikcije za kreću 1. septembra s Rusijom. Treba sve proanalizirati. Ja ću ovih dana porazgovarati s Lukom (Modričem) pa ćemo donijeti zajedničku odluku. Još nismo stigli da razgovaramo", istakao je Dalić.

Što se tiče mladih igrača u reprezntaciji Joška Gvardiola, Mislava Oršića, Josipa Brekala, Dalić je kazao kako su svi oni pokazali da se na njih može računati.

"Svima njima se vratio pošten odnos u reprezentaciji, oni nisu možda imali dovoljnu minutažu, ali su ćutali i vratilo im se kako su zaslužili. Pokazali su ovom utakmicom da na njih treba računati više i da će oni biti izbor reprezentacije", rekao je Dalić.

"Hrvatska je juče pokazala da ima snagu, kvalitet i karakter i da može igrati protiv svih reprezentacija na svijetu. Juče je igrala protiv jedne od najbojih. Hrvatska ne smije i ne treba da strahuje za svoju budućnost", istakao je hrvatski selektor na kraju.

Bonus video: