Švedska - Ukrajina: Neočekivani duel u Glazgovu

Šveđani, koji su osvojili prvo mjesto u grupi E, od 21 sat se sastaju sa Ukrajincima

4980 pregleda 0 komentar(a)
Šveđani žele u polufinale, Foto: AP
Šveđani žele u polufinale, Foto: AP

Zahvaljujući pogotku Viktora Klaesona u finišu meča sa Poljskom, Švedska je upala u lakši dio žrijeba i za protivnika u osmini finala Evropskog prvenstva dobila Ukrajinu, jednu od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Selekcija „tri krune” odigrala je dobro dosadašnji dio turnira, odoljela Španiji na startu prvenstva i sa ulogom blagog favorita ulazi u večerašnji (21 sat) meč u Glazgovu.

- Ukrajina je dobar tim. Lako se transformiše iz odbrane u napad. Bila je istrošena protiv Austrije, ali je imala više dana od nas da se pripremi za ovu utakmicu - rekao je selektor Švedske Jane Anderson.

Šveđani su protiv Poljske dobili ogromno pojačanje pred nastavak šampionata

Dejan Kuluševski je ušao u igru u drugom dijelu, upisao dvije asistencije i nakon oporavka od koronavirusa večeras bi mogao da bude u startnoj postavi.

- Šveđani su organizovan tim, mnogo ih poštujem. Imaju svoj stile igre, koji je veoma dobar i ne odstupaju od njega. Imaju dva sjajna napadača, jaki su fizički i rijetko gube u igri jedan na jedan - kazao je selektor Ukrajine Andrej Ševčenko, koji je bio dvostruki strijelac u jedinoj pobjedi Ukrajine nad današnjim rivalom.

Bilo je to na Euru 2012, a Ukrajinci su na kraju slavili 2:1 i prvi put pobijedili na evropskim šampionatima.

Ove godine selekcija sa Istoka Evrope je prvi put u istoriji u nokaut fazi Eura.

- Prošli smo dug put da bismo bili ovdje. Ispunili smo cilj i sada nemamo šta da izgubimo. Sve ostalo biće veliki bonus - rasterećen je Ševčenko.

Ukrajinci su u osmini finala zahvaljujući i trijumfu Švedske nad Poljskom. Da su Skandinavci izgubili, Ševčenkov tim ne bi imao mogućnost da kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije ide u osminu finala.

- Želim da zahvalim Šveđanima na pobjedi protiv Poljske, jer su nam omogućili da igramo nokaut fazu. Mi ćemo pokušati da igramo našu igru. Još uvijek nismo na nivou na kojem želimo da budemo - rekao je najbolji fudbaler Ukrajine Andrej Jarmolenko.

Vjerovatni sastavi -

Švedska (4-4-2): Olsen - Lustig, Lindelof, Danijelson, Augustinson - Larson, Ekdal, Olson, Forsberg - Isak, Kvaison;

Ukrajina (4-3-3): Buščan - Karavaev, Zabarni, Matvijenko, Mikolenko - Malinovskij, Sidorčuk, Zinčenko - Jarmolenko, Jaremčuk, Cigankov.

Bonus video: