Pobjeda, koju su čekale mnoge generacije: Englezi srušili Njemačku i plasirali se u četvrtfinale

Rahim Sterling i Hari Kejn postigli golove, blistao Džek Griliš

18588 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od 26. juna 1996. godine Engleska je čekala da se osveti Njemačkoj. Od promašenog jedanaesterca protiv "pancera" u penal seriji, u polufinalu Evropskog prvenstva na domaćem tlu, Garet Sautgejt je bio tragičar nacije, ali od večeras se sve zaboravlja - Albion je na "Vembliju" u osmini finala šampionata Evrope savladao velikog rivala 2:0 i plasirao se u četvrtfinale.

Heroji su Rahim Sterling i Hari Kejn, koji su u 75, odnosno 86. minutu matirali Manuela Nojera, a zvijezda večeri Džek Griliš. Fudbaler Aston Vile je od ulaska u igru promijenio tok meča i jedan je od najzaslužnijih za pobjedu Albiona.

Mnogo negativnih komentara izazvao je Garet Sautgejt prije utakmice, kada je odlučio da izvede tim sa tri štopera, Lukom Šoom i Kiranom Tripijeom na bekovskim pozicijama i dvojicom zadnjih veznih - Kalvinom Filipsom i Deklanom Rajsom. Ali, selektor je znao šta radi, u drugom poluvremenu na vrijeme u igru ubacio maestralnog Griliša i dobio ono što je želio. A to je trijumf nad velikim rivalom.

Kejn proslavlja pogodak
Kejn proslavlja pogodakfoto: Reuters

Imala je Njemačka inicijativu na startu, u četvrtom minutu je sa distance pokušao Leon Gorecka, u desetom Kai Haverc, ali je engleska odbrana odlično radila svoj posao. Istakao se i Džordan Pikford, koji je imao sjajnu intervenciju u 32. minutu kada je zaustavio udarac Tima Vernera.

Kako je meč odmicao, tim Gareta Sautgejta se oslobađao pritiska rivala i težine, koju je večerašnji meč imao. U prvom dijelu je pokušao Sterling, potom Hari Megvajer dva puta glavom, a onda je - pred odlazak na odmor - najbolju priliku propustio Kejn - nakon prodora Sterlinga, umjesto da šutira, napadač Totenhema je pokušao da dribla golmana Nojera i pogriješio.

U drugom poluvremenu prvu šansu su imalu Njemci - Kai Haverc je u 48. minutu snažno šutirao, Pikford sjajno reagovao i dokazao da je sa razlogom prvi izbor na golu Albiona i pored pritiska javnosti pred početak prvenstva na Sautgejta da promijeni čuvara mreže.

Sautgejt
Sautgejtfoto: Reuters

Prilično mirno je bilo u drugom poluvremenu, a onda u igru ulazi - Džek Griliš. Fudbaler Aston Vile učestvovao je kod oba pogotka, kod drugog bio asistent Kejnu, koji je konačno postigao gol na ovogodišnjem prvenstvu.

Njemci su do izjednačenja mogli u 81. minutu - Sterling je pogriješio, lopta došla do Tomasa Milera, koji je krenuo u kontru, izašao sam ispred Pikforda i šutirao pored gola.

Rahim Sterling je večeras postao prvi fudbaler Engleske, nakon Gerija Linekera 1986. godine, koji je postigao prva tri pogotka na jednom velikom takmičenju za Engleze. Sterling je bio jedini strijelac u grupnoj fazi, protiv Češke i Hrvatske.

Euro 2020
foto: Sofascore

Takođe, ne treba zaboraviti ni činjenicu da jedino Sautgejtov tim nije primio gol u dosadašnjem dijelu turnira.

Sa druge strane, selektor Njemačke, Joakim Lev pokušao je nešto da promijeni kada je u igru ubacio Serža Gnabrija. Ali, bio je to pogrešan potez, Gnabri je bio loš i krivac je za drugi pogodak Engleza.

Neslavan kraj za Njemačku, ali i Leva, kojem je ovo bila posljednja utakmica na klupi nacionalnog tima.

Engleska je preživjela i u četvrtfinalu igraće sa Švedskom ili Ukrajinom. Taj meč na programu je trećeg jula u Rimu.

Bonus video: