Ko je Bosanac koga slavi Švajcarska: Humanitarni radnik, poliglota, trener ispod radara

Petković je rođen u Sarajevu prije 57 godina, sa 15 godina je postao član Sarajeva, u kome nije imao značajniju ulogu, iako je bio član šampionske generacije 1985. godine.

14657 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vladimir Petković je godinama trener koji radi "ispod radara".

Uspješan u Laciju, sa kojim je osvojio Kup Italije, sjajan kao selektor Švajcarske...

Toliko dobar da je lider nacionalnog tima Granit Džaka njemu posvetio nagradu za igrača utakmice sa Francuskom, u kome je Švajcarska prvi put ušla među osam najboljih evropskih ekipa...

"Posebna zaahvalnost treneru, koji vodi računa o nama, uz kojeg napredujemo i kome smo, nadam se, ovom pobjedom bar malo zahvalili na svemu", kazao je Džaka na pres konferenciji.

Petković je rođen u Sarajevu prije 57 godina, sa 15 godina je postao član Sarajeva, u kome nije imao značajniju ulogu, iako je bio član šampionske generacije 1985. godine.

Karijeru je zatim gradio u Švajcarskoj, u nižerazrednom Šuru 97, pa Sionu, Lokarnu, Belinconi.

Malo po malo, preko Lugana i Jang Bojsa, došo je do turskog Samsunspora, zatim do Siona, odakle je napravio veliki i tada neočekivani prelazak na viši nivo - u Lacio.

Dobio je švajcarsko državljanstvo, 90-ih godina, a prije sedam je preuzeo nacionalni tim.

Švajcarsku je vodio na Euru 2016. i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine, oba puta prošao grupu, sada napravio i korak dalje plasmanom u četvrtfinale.

Petković je, otkriva Gazeta delo sport, imao neobičan put.

Na početku trenerske karijere, u malom klubu Malkantoneu, koji je vodio od 1999. do 2004. prilagođavao je popodnevne treninge jer je ujutro radio u humanitarnoj oraganizaciji Karitas. Prodavao je namještaj, odjeću i knjige, a prikupljeni novac u potpunosti je donirano u dobrotvorne svrhe.

Bio je glavni u timu koji je ocjenjivao vrijednost predmeta, prosljeđivao ih Karitasu i potom dostavljao kupcima. Radio je i kao poslovođa u firmi za čišćenje i pomagao je nezaposlenim ljudima da pronađu posao.

Petković govori sedam jezika (bosanski, engleski, francuski, španski, njemački, ruski i italijanski)...

To mu je velika pomoć u radu sa švajcarskom selekcijom, u kojoj ima igrača sa porijeklom sa raznih podneblja...

S prosjekom od 1,80 bodova po utakmici, najuspješniji je selektor u istoriji Švajcarske, a pred njim je najveći izazov - četvrfinale sa Španijom u petak od 18 sati u Sankt Peterburgu.

Bonus video: