Cijela Ukrajina u jednom dresu

Ukrajinu mobilisao prvi plasman fudbalske reprezentacije u četvrtfinale Evropskog prvenstva, Vlada te zemlje zasjedala je juče u žutim dresovima

3323 pregleda 0 komentar(a)
Dovbik je postigao najkasniji pobjednički gol u istoriji evropskih prvenstava, Foto: Robert Perry
Dovbik je postigao najkasniji pobjednički gol u istoriji evropskih prvenstava, Foto: Robert Perry

Izraz fudbalska euforija ne oslikava pravo stanje u Ukrajini! Prvi plasman “žuto-plavih” u četvtfinale Evropskog prvenstva, epskom pobjedom nad Švedskom u 121. minutu, Vlada Ukrajine je čestitala na način da je sav kabinet zasjedao u dresovima fudbalske selekcije na čelu sa premijerom Denisom Šmigaljem.

Da takav scenario nije neočekivan, pokazale su i tribine u Galzgovu, gdje su ukrajinski navijači bučno podržavali izabranike Andreja Ševčenka, koji je nakon pobjede (2:1) predvodio cjelokupnu selekciju u pozdravu zahvalnosti svojim navijačima.

- Zahvalni smo igračima i trenerima, jer takva dostignuća motivišu, ujedinjuju zemlju koja od srca navija za svoju ekipu - riječi su kojima je Šmigalj otvorio zasjedanje kabineta.

I predsjednik Vladimir Zelenski je čestitao ekipi, potencitrajući zajedništvo.

- Nije bilo vas i nas, svi smo bili mi - Ukrajina! Ekipa koja broji preko 40 miliona - istakao je Zelenski.

A Ukrajini se ne može poreći borba do posljednjeg daha protiv favorizovane Švedske na “Hampden parku” u Glazgovu. Karakterom, ali i velikim zalaganjem vođa tima - Aleksandra Zinčenka, Andreja Jarmolenka, Ruslana Malinovskog..., Ukajina je preživjela fantastično izdanje Emila Forsberga, stativu i prečku sjajnog veziste selekcije “tri krune” i Lajpciga, a onda je nesmotreni start Danielsona odvojio od terena na pola godine Besedina, ali i učinio da Ševčenkova ekipa ima igrača više. I iskoristila ga je drugim najkasnijim pogotkom u istoriji evropskih prvenstava, ali najkasnijim pobjedničkim - Artjom Dovbik je pogodio u 121. minutu na centaršut Zinčenka, koji je postigao i prvi gol na utakmcii iz voleja u 27. minutu, da bi Šveđani izjednačili u 43, golom Forsberga.

Jedini način da pariramo Engleskoj 3. jula u Rimu je da vjerujemo i budemo istrajni. Posmatrao sam poluvrijeme Engleza protiv Njemačke i djeluju moćno, ali i svjesni toga. Imaju i dobrog selektora i u potpunosti smo svjesni težine utakmice koja nam predstoji”, kazao je selektor Ukrajine Andrej Ševčenko

Upravo je Zinčenko proglašen za najboljeg igrača utakmice, ali i cjelokupne osmine finala Eura 2020, pošto je u idealni tim ušao sa najvećom ocjenom.

- Posmatrao sam utakmice Engleske - nisu primili ni gol, a naprijed imaju fantastičanm izbor napadača. Jedna su od najboljih ekipa na svijetu i njihova klupa je tri puta skuplja od naše selekcije. To nas ne plaši, naprotiv, već motiviše i lično ću dati sve od sebe da ih iznenadimo - naglasio je Zinčenko.

Upravo je i njegova želja bila najveća u ekipi tokom igara toplo-hladno na Euru 2020. Tokom utakmice sa Austrijom je nebrojeno puta urlao bezuspješno da motiviše saigrače, naročito u porazu od Austrije, koji je mogao da ih košta eliminacije. Ipak, Švedska je dobila Poljsku i Ukrajinci su joj se zahvalili eliminacijom.

U utakmici protiv Švedske nije bilo potrebe da motiviše bilo koga - Ukrajine je djelovala kao tim.

Bonus video: