Najuzbudljiviji četvrtfinalni mečevi na EP: Kako je Šenturk šokirao Hrvate, a Haristeas Francuze

Uefa izdvojila šest najuzbudljivijih četvrtfinalnih mečeva u istoriji evropskih prvenstava

5196 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Evropskom prvenstvu danas je slobodan dan, a takmičenje se nastavlja sjutra kada su na programu dva četvrtfinalna meča - Švajcarska - Španija (18h) i Belgija - Italija (21 h).

U petak igraju Češka - Danska (18 h) i Ukrajina - Engleska (21 h).

U istoriji evropskih prvenstava bilo je mnogo zanimljivih mečeva u četvrtfinalima, a Uefa je - uoči sjutrašnjih utakmica - izdvojila šest najuzbudljivijih.

Engleska - Španija - 0:0, Engleska nakon penala slavila 4:2, 22. jun 1996. godine

Ubjedljiva pobjeda protiv Holandije (4:1) u trećem kolu grupne faze lansirala je Engleze na prvo mjesto i odvela ih na Španiju, koja je plasman u četvrtfinale izborila pobjedom nad Rumunijom u posljednjem meču u grupi.

Na "Vembliju" je bio spektakl, Engleska je sanjala titulu, ali je protiv Španije morala da strijepi, budući da je "furija" imala nekoliko dobrih šansi koje nije iskoristila.

U regularnom dijelu i produžecima nije bilo golova, a pobjednika su odlučili penali. Fernando Jero i Migel Anhel Nadal bili su neprecizni, dok su na drugoj strani pogodili Alan Širer, Dejvid Plat, Stjuart Pirs i Pol Gaskojn. Engleska je otišla u polufinale, gdje je, takođe nakon penala, poražena od Njemačke.

Španija - Francuska 1:2 - 25. jun 2000.

Francuska je na Euro 2000. godine stigla kao aktuelni svjetski šampion. Imali su Francuzi moćan tim i na šampionatu Evrope, a na putu do kontinentalne titule eliminisali su Španiju u četvrtfinalu.

Sjajan meč odigran je u Brižu - Zinedin Zidan je doveo "trikolore" u vođstvo, izjednačio Gaiska Mendijeta, a plasman u polufinale Francuzima je donio Juri Đorkaef.

Španija je do kraja meča imala priliku da izbori produžetak, ali je Raul Gonsales promašio penal.

Portugal - Engleska 2:2, Portugal nakon penala slavio 6:5 - 24. jun 2004.

Sjajn meč. Engleska je povela golom Majkla Ovena, koji je postao prvi igrač Albiona sa makar jednim pogotkom na četiri uzastopna velika takmičenja (SP 1998. i 2002. i EP 2000. i 2004).

Englezi do kraja prvog poluvremena ostaju bez povrijeđenog Vejna Runija, a gol za izjednačenje postiže Helder Postiga. Meč je otišao u produžetke, u kojima do vođstva dolazi Portugal, golom Ruija Košte. Potom je Frenk Lampard izjednačio, pa su pobjednika odlučili penali.

U prvoj penal seriji promašio je Dejvid Bekam, na drugoj strani neprecizan je bio Košta, a sve je bilo riješeno kada je portugalski golman, Rikardo odbranio penal Darijusu Vaselu, a onda savladao Dejvida Džejmsa i svoju selekciju odveo u polufinale.

Francuska - Grčka 0:1, 25. jun 2004.

Dan nakon meča Engleske i Portugala odigran je još jedan sjajan meč. Tada aktuelni evropski šampion, Francuska igrala je sa Grčkom. I izgubila. Bila je to jedna od najvećih senzacija u istoriji evropskih prvenstava.

Meč je riješen u 65. minutu - Jorgos Karagunis je centirao, a Angelos Haristeas matirao Fabijena Barteza i šokirao Francuze.

Grci su otišli u polufinale, kasnije i senzacionalno osvojili titulu.

Hrvatska - Turska 1:1, Turska slavila 3:1 nakon penala - 21. jun 2008.

Jedan od najuzbudljivijih mečeva u istoriji evropskih prvenstva. U regularnom dijelu nije bilo golova, a u produžecima prvi do vođstva dolaze Hrvati - u 119. minutu gol postiže Ivan Klasnić.

Činilo se tada da će Hrvati prvi put u istoriji otići u polufinale Evropskog prvenstva, ali je uslijedio šok - u 122. minutu, u posljednjem napadu Turci su izjednačili, a gol je postigao Semih Šenturk.

Potom su usljedili penali i pobjeda Turske.

Vels - Belgija 3:1 - 1. jul 2016.

Blegija je na prethodnom šampionatu bila jedan od favorita za titulu. "Đavoli" su imali sjajan tim, u četvrtfinalu i poveli protiv Velsa, ali su eliminisani.

Vels je preokrenuo i priredio jednu od najvećih senzacija na evropskim šampionatima.

Bonus video: