Četvrt vijeka kasnije: Fudbal se vraća kući?

Kada je Engleska 1996. organizovala EP u fudbalu, skovana je pjesma “Football’s Coming Home”. Snove Gordog Albiona tada su srušili Njemci, a 25 godina kasnije stvari se mijenjaju

5763 pregleda 1 komentar(a)
Heroji engleske pobjede protiv Njemaca: Griliš, Sterling i Kejn, Foto: Andy Rain
Heroji engleske pobjede protiv Njemaca: Griliš, Sterling i Kejn, Foto: Andy Rain

Tri decenije nakon osvajanja Mundijala na domaćem tlu, Engleska je bila organizator Evropskog prvenstva 1996. godine. Kao i prije svakog velikog takmičenja, tako je i tada na Ostrvu vladalo mišljenje da nema te selekcije koja će Engleze zaustaviti na putu ka tituli - šampanjac je bio na hlađenju, odbrojavani su dani do titule, a sve je začinjeno pjesmom „Three Lions (Football’s Coming Home)”, uz refren koji sugeriše da se „fudbal vraća kući”.

Turnir je dobro počeo - selekcija Terija Venejblsa bez poraza je završila takmičenje u grupi, u četvrtfinalu nakon penala eliminisala Španiju, a onda je na red došao polufinalni duel sa Njemcima.

Tog 26. juna na „Vembliju” sve je bilo spremno za feštu, koja na kraju nije održana. Meč je u regularnom dijelu završen 1:1, pa su pobjednika odlučili penali…Tragičar je bio Garet Sautgejt, kojem je u šestoj seriji golman Njemačke, Andreas Kepke odbranio udarac. Njemci su se plasirali u finale, kasnije i primili pehar iz ruku kraljice Elizabete. A Englezi onaj šampanjac nisu otvorili i još uvijek čekaju da se fudbal vrati kući.

Bio je to jedan od mnogih duela ove dvije selekcije na velikim takmičenjima - Njemci su bili bolji u polufinalu Mundijala u Italiji 1990. (takođe nakon penala) i osmini finala u Južnoj Africi 2010, Englezi su slavili u grupnoj fazi Eura 2000 (kada su obje selekcije ispale u grupi), a najveći trijumf upisali su u finalu Svjetskog prvenstva 1966. godine.

Od tog duela na „Vembliju”, u finalu Mundijala prošlo je 55 godina. Toliko je trebalo Engleskoj da ponovo savlada velikog rivala u nokaut fazi jednog takmičenja. Pobjeda, koju su čekale mnoge generacije ostvarena je prije dva dana u osmini finala Evropskog prvenstva (2:0), na stadionu na kojem je prije više od pola vijeka Bobi Mur podigao trofej Žila Rimea.

Euro 2020
foto: Reuters

“Veličanstvena noć. Vrijeme je da sanjamo”, piše “Mirror”, dok većina medija u prvi plan ističe selektora, Gareta Sautgejta, naglašavajući da se iskupio za promašeni penal prije 25 godina.

- Činjenica je da 1996. godine nismo uspjeli da se plasiramo u finale. To će me uvijek pratiti. Ipak, ova nova generacija igrača nam je donijela mnogo radosti i ispisala istoriju - kazao je Sautgejt nakon meča.

Garet Sautgejt
foto: Reuters

Selektor Albiona je tokom turnira često kritikovan. Javnost mu je zamjerala igru sa tri štopera, ali i to što je kreativce, poput Džejdona Sanča i Džeka Griliša držao na klupi. Za razliku od Sanča, Griliš je dobijao priliku, a koliko zna bilo je očigledno protiv Njemačke - učestvovao je u akciji kod vodećeg gola Rahima Sterlinga i asistirao Hariju Kejnu kod drugog pogotka.

Sautgejt se ne obazire na mišljenje javnosti i trenutno mu dobro ide. Ekipa četiri utakmice nije primila gol - posljednji put mreža Engleske na četiri uzastopna meča na velikim takmičenjima mirovala je 1966, a u napadu je posao odrađivao Rahim Sterling. Napadač Mančester sitija postigao je tri gola na prvenstvu, a do 86. minuta osmine finala bio jedini strijelac Engleske na turniru.

A onda je u 86. minutu protiv Njemačke konačno pogodio Hari Kejn. Imao je napadač Totenhema u prvom dijelu veliku šansu, nije je iskoristio, ali se iskupio u završnici. Bio je to njegov sedmi pogodak u dresu reprezentacije na velikim takmičenjima. Izjednačio se sa Vejnom Runijem, a ispred njega su Alan Širer (9) i Gari Lineker (10).

Engleska je, za razliku od Njemačke, svoje šanse iskoristila. Njemci su u prvom dijelu bili bolji, a priliku nije iskoristio Timo Verner u 32. minutu. Potom je u nastavku pokušao Kai Haverc, a najbolju šansu propustio je Tomas Miler - u 81. minutu fudbaler Bajerna je krenuo u kontru, sam izašao ispred Džordana Pikforda i promašio. Uslijedila je kazna, gol Kejna i ogromno slavlje u čitavoj zemlji. Bila je to pobjeda koja će se pamtiti.

Euro 2020
foto: Reuters

Engleska će u četvrtfinalu, 3. jula će igrati na rimskom „Olimpiku” sa Ukrajinom. Posljednju pobjedu u glavnom gradu Italije, Englezi su ostvarili u meču za treće mjesto na Evropskom prvenstvu 1968. godine, kada su savladali Sovjetski savez. Prethodno ih je u polufinalu pobijedila Jugoslavija.

Da li je došlo vrijeme da se fudbal vrati kući?

Lev preuzeo odgovornost i oprostio se od Njemaca

Selektor Njemačke Joakim Lev preuzeo je odgovornost za eliminaciju sa Evropskog prvenstva.

Lev je juče održao oproštajnu konferenciju, saopštivši da mu je meč protiv Engleske bio posljednji na klupi nacionalnog tima.

- Razočarenje je ogromno nakon poraza i eliminacije. Uvijek sam imao puno povjerenje u tim i u ove momke. Žao mi je što smo iznevjerili navijače. Preuzimam punu i bezuslovnu odgovornost za našu preranu eliminaciju - rekao je Lev, svjetski prvak iz 2014, finalista EP iz 2008.

Naslijediće ga doskorašnji trener Bajerna, Hansi Flik.

- Ambicije nam nije nedostajalo, a duh je bio na visokom nivou. Na kraju, ipak, u nekim stvarima dogovorenim na sastancima, nešto smo propustili. I ne pričam samo o jučerašnjim stvarima. To se osjetilo i protiv Portugala i protiv Mađarske. Ali, igrači će naučiti neku lekciju iz ovoga. Prošlo je dugih 15 godina sa puno dobrih, ali, naravno i sa nekim lošim stvarima. Ovaj tim se raduje srećnoj budućnosti. Srećno Hansi Flik, želim ti sve najbolje. Razgovarao sam sa cijelim timom i sa svima koji su radili zajedno sa njim. Mnogi od njih su bili sa mnom dugo i podržavali su moj rad. Oprostili smo se jutros i momci su otišli na odmor - kazao je Lev.

Bonus video: