Švajcarci spremaju senzaciju, „furija“ ne bi da prođe kao Francuska

Mogu li “sajdžije” da nastave san i nakon aktuelnog svjetskog šokiraju i trostrukog evropskog prvaka Španiju - prvo četvrtfinale igra se u Sankt Peterburgu u 18 sati

5323 pregleda 0 komentar(a)
Haris Seferović (Švajcarska), Foto: AP
Haris Seferović (Švajcarska), Foto: AP

Prvi put nakon 67 godina i Mundijala 1954. godine Švajcarska je u četvrtfinalu jednog velikog fudbalskog takmičenja - danas (18 h) u Sankt Peterburgu igra protiv Španije nastavljaju bajku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Istorija je ispisana, ali se Švajcarci ne zaustavljaju. Nakon senzacionalne pobjede nad svjetskim prvakom Francuskom u osmini finala, ekipa Vladimira Petkovića sada želi da ode do same završnice na „Vembliju“. Na tom putu stoji Španija, trostruki osvajač ovog takmičenja, ali ekipa od koje Švajcarska ne strepi.

- Utakmica protiv Francuske bila je previše emotivna. Momci su pružili 120 odsto svojih mogućnosti. Bila je to najbolja partija mog tima ikada. Sada to moramo da ponovimo protiv Španije - kazao je selektor Švajcarske, Vladimir Petković.

Petković protiv Španije ne može da računa na suspendovanog Granita Džaku.

- Svi u Švajcarskoj mogu da budu veoma ponosni. Protiv Francuske smo ispisali istoriju. Ponosan sam na ekipu. Protiv Španije moramo pokazati borbeni duh, koji nas je krasio tokom prvenstva - poručio je Džaka.

Ove dvije ekipe odigrale su dva meča u Ligi nacija prošle godine. U Madridu je slavila Španija, pogotkom Mikela Ojarzabala, dok je utakmica u Bazelu završena 1:1.

- U četvrtfinalu smo i želimo pobjedu. Nije važno da li igramo protiv Švajcarske, Francuske ili Ukrajine - ako želimo do kraja moramo svaku ekipu da pobijedimo - jasan je golman Španije, Unai Simon.

Španija je na posljednja dva meča postigla 10 pogodaka. Napad odrađuje sjajan posao.

- Spreman sam za još jednu utakmicu poput one sa Hrvatskom u osmini finala. Nećemo se braniti i dugim loptama pokušati da dođemo do njihovog gola. To je divlji način igre - želimo loptu u našem posjedu i kontrolu igre - kazao je selektor „furije“ Luis Enrike.

U trijumf je siguran i Feran Tores.

- Govorili su nam da ne možemo da postignemo gol, ali se nisam na to obazirao. Nije me briga protiv koga igramo u četvrtfinalu. Ne zavisimo od drugih - u meč ulazimo ponosni i ambiciozni, sa željom da se plasiramo u polufinale - samouvjeren je Tores.

Pobjednik ovog duela u polufinalu na “Vembliju” igra sa pobjednikom meča Belgija - Italija.

Vjerovatni sastavi -

Švajcarska (3-4-1-2): Zomer - Elvedi, Akandži, Rodrigez - Vidmer, Frojler, Zakarija, Zuber - Šaćiri - Embolo, Seferović.

Španija (4-3-3): Simon - Aspilikueta, Garsija, Laport, Alba - Koke, Buskets, Pedri - Sarabija, Feran Tores, Morata.

Bonus video: