Sudar favorita - neko ide na Vembli, neko mora kući

Italija i Belgija na minhenskoj “Alijanc areni” (21 sat) igraju derbi četvrtfinala – “crveni đavoli” izlaze na duel kao prvi u rejtingu Fife, “azuri” nakon rekordne serije od 31 utakmice bez poraza

6259 pregleda 0 komentar(a)
Roberto Manćini, selektor Italije, sinoć na treningu u Minhenu, Foto: AP
Roberto Manćini, selektor Italije, sinoć na treningu u Minhenu, Foto: AP

U vjerovatno jedinom klasičnom derbiju četvrtfinala Evropskog prvenstva, sastaju se dva možda i najveća favorita za zlato - Belgija i Italija.

“Crveni đavoli” su to bili prije početka Eura, “azuri” su izrasli u favorita tokom turnira – impresivnim partijama, prije svega u grupi, nakon nekoliko godina odsustva s velike scene ponovo su natjerali Evropu da im se divi.

Uostalom, sa Robertom Manćinijem na klupi vezali su rekordnu 31 utakmicu bez poraza. Ipak, sudar s raskošno talentovanim Belgijancima, skupom izuzetno kvalitetnih igrača koje s klupe predvodi Roberto Martines, biće za njih vjerovatno najveći test posljednjih godina.

Poprište velikog derbija je minhenska “Alijanc arena”, a početak spektakla – 21 sat.

Uprkos sjajnim igrama, naročito u grupnoj fazi, gdje je Belgija slavila sve tri pobjede uz gol razliku 7:1, a Italija bila još ubjedljivija i nije primila gol u tri pobjede (gol-razlika 7:0), ni “crveni đavoli”, ni “azuri” – nijesu neranjivi.

Pokazali su to mečevi osmine finala. Italija je nakon produžetaka dobila Austriju sa 2:1, a u regularnih 90 minuta dva puta je VAR spasavao Manćinijevu ekipu.

Belgija je, s druge strane, eliminisala aktuelne prvake Portugalce – 1:0, ali uz igru koja mora da zabrine, naročito nakon povrede plejmejkera “crvenih đavola” Kevina de Brujnea, odmah na početku drugog poluvremena.

I De Brujne, ali i Eden Azar su upitni za nastup s Italijom – tek u slučaju prolaska u polufinale, bili bi 100 odsto na raspolaganju selektoru Martinesu.

Ipak, zbog podatka da – počeli na terenu ili klupi – dvojica ključnih igrača Belgije zasigurno neće biti na maksimalnom nivou – bukmejkerske kuće prednost daju Italiji.

– Moguće je da su zbog našeg izostanka s velikih takmičenja Belgijanci iskusniji od nas, ali mi smo prepuni entuzijazma. Znamo da je Belgija prva selekcija u rejtingu Fife, a to dovoljno govori o potencijalu “crvenih đavola” i kvalitetu igrača kojima raspolažu. To nas poziva na oprez, ali mi nećemo odustati od naše igre, koja nam je davala rezultat – naglasio je Ćiro Imobile, napadač “azura”.

Italijani su u produžetku sa Austrijancima prekinuli rekordni niz od 1.168 minuta bez primljenog gola, ali žele da poprave rekord selekcije bez poraza, koji sada iznosi 31 utakmicu. Znaju i Belgijanci za taj podatak.

– Naš jedini problem je što utakmica s Italijom dolazi jako brzo, pa nismo sigurni da će De Brujne i Eden Azar biti spremni. Izbjegli su teže povrede, pratimo njihov oporavak i nadamo se da će već za Italiju biti spremni. Ono što sigurno znamo jeste da je Italija najbolja ekipa na Euru 2020. To što je uradio Roberto Manćini je primjer kako se selekcija podiže na najveći nivo. Očekuje nas sjajna utakmica i velika borba dvije fantastične selekcije – istakao je Martines.

Vjerovatni sastavi –

Belgija (3-4-3): Kurtoa – Aldervireld, Vermalen, Vertongen – T. Azar, Vicel, Tilemans, Menije – E. Azar (Mertens), Lukaku, Karasko (De Brujne).

Italija (4-3-3): Donaruma – Di Lorenco, Bonući, Kjelini, Spinacola – Barela, Žoržinjo, Verati – Kjeza, Imobile, Insinje.

Bonus video: