Šta koči dogovor Barse i Mesija? Laporta: Napredujemo

Barsa, naime, ima problema sa finansijama, zbog velikih dugovanja La Liga je uvela neku vrstu "seleri kepa", slično kao u NBA ligi, odnosno ograničenje za zarade igrača

3845 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

“Mesi? Napredujemo. Želi da ostane, mi želimo da ostane. Na putu smo da nađemo rješenje”.

Tako je Đoan Laporta, predsjednik Barselone, prokomentarisao današnji sastanak sa Havijerom Tebasom, prvim čovjekom La Lige.

Njih dvojica su se sastali da bi riješili najsporniju tačku u odnosima između Barse i Mesija, kome je juče i zvanično istekao ugovor.

Barsa, naime, ima problema sa finansijama, zbog velikih dugovanja La Liga je uvela neku vrstu "seleri kepa", slično kao u NBA ligi, odnosno ograničenje za zarade igrača.

Kako klub već probija to ograničenje, to znači da Barsa ne može Mesiju ni da ponudi novi ugovor.

Klub je prije dvije godine za plate igrača mogao godišnje da izdvoji 671 milion eura, ali je zbog lošeg poslovanja maksimum koji može da ponudi svim igračima 348 miliona.

Trenutno, Barsa probija tu granicu za 97 miliona eura, tako da mora da pregovara sa ostalim igračima da smanje ugovore, kako bi uopšte nešto mogla da ponudi Mesiju.

"Barselona zna pravila i radi na tome. Nadam se da će uspjeti, imaju mogućnost i da smanje troškove na drugi način, kako bi ostalo novca za plate. Ono što je sigurno - nećemo mijenjati pravila ili donositi neke specijalne zakone zbog Mesija", kazao je Tebas.

Svjetski mediji su javili prije nekoliko dana da su se Mesi i Laporta dogovorili, da će najbolji igrač današnjice potpisati na dvije godine, do 2023.

Ali, administrativni i finansijski problemi su trenutno prepreka.

Bonus video: