Češka - Danska: Kome će prijati izlet do Bakua?

Jedna karta za Vembli - Češka protiv Danske u Azerbejdžanu (18 sati) u četvrtfinalu Eura

7662 pregleda 4 komentar(a)
Danci vide šansu, Foto: Dan Mullan
Danci vide šansu, Foto: Dan Mullan

Duel Češke i Danske je okršaj četvrtfinala koji je malo ko mogao da predvidi, a nije lako ni predvidjeti ko je danas (18 sati u Bakuu) bliži da dođe do velikog uspjeha, plasmana u polufinale Evropskog prvenstva.

Danci su u sva četiri meča demonstrirali fudbal koji je oduševio navijače širom Starog kontinenta (u posljednja dva su dali osam golova), a Česi pokazivali da savršeno razumiju sopstvene, ali i mogućnosti protivnika, bez potcjenjivanja ili precjenjivanja. Vidjelo se to i u osmini finala protiv Holandije, ali i u grupi gdje su lako savladali Škote, remizirali sa Hrvatima...

- Gledali smo Dansku na ovom Euru, mislim i da joj je stil sličan našem. Moramo da budemo posvećeni, jer jedna najobičnija greška može da odluči sve. Želim da mi budemo ekipa koja će profitirati iz mogućih grešaka i vjerujem da će biti veoma tijesan meč - rekao je selektor Češke Jaroslav Šilhavi.

Danska je stekla simpatije, ali i poštovanje.

- Kada kažete Danska, ne zvuči to moćno kao Holandija, Francuska ili Italija, ali to je veoma jak tim. Moramo da budemo oprezni - istakao je kapiten Češke Vladimir Darida.

Danci su nakon grupne faze učinili da se priča o njihovoj igri tokom Eura, a ne zbog neprijatnih scena i situacije sa Kristijanom Eriksenom.

- Naša motivacija je ogromna i svakim danom kako EP odmiče je sve veća. Znamo da danski narod živi s nama i želimo da ga obradujemo - poručio je selektor Kasper Hjulmand.

Golman Kasper Šmajhel najavljuje fudbalsku bitku u Bakuu.

- Uvijek sam govorio da su reprezentativne utakmice velike, bez obzira na to protiv koga i u kojem takmičenju igrate. Ovo je veliko iskustvo za nas, ali pamtićemo ga samo ako pobijedimo i odemo u polufinale - kazao je golman Lestera.

Češka je posljednji put u polufinalu Eura bila 2004. u Portugalu, a Danska 1992. kada je i bila šampion...

Vjerovatni sastavi - Češka (4-2-3-1): Vaclik - Coufal, Čelustka, Kalas, Kaderabek - Holeš, Souček - Masopust, Barak, Ševčik - Šik.

Danska (3-4-3): Šmajhel - Kristensen, Kjer, Vestergard - Vas, Hejbjerg, Dilejni, Maele - Brajtvajt, Dolberg, Damsgard.

Bonus video: