Engleska se uzda u klasu, Ukrajinci vjeruju u čuda

Da li će Gordi Albion ponoviti najbolji rezultat sa EP, znaće se nakon četvrtfinala sa Ukrajinom večeras u Rimu (21 h)

6592 pregleda 0 komentar(a)
Engleski fudbaleri na treningu, Foto: Reuters
Engleski fudbaleri na treningu, Foto: Reuters

Ukrajina i Engleska večeras u 21 sat u direktnom okršaju na rimskom Olimpiku odlučiće posljednjeg polufinalistu Eura 2020. Gordi Albion ulazi u utakmicu kao apsolutni favorit, jer je jedina ekipa koja do četvrtfinala nije primila gol. Istorija međusobnih susreta je na strani Engleske, koja je izgubila samo jednom od Ukrajine, uz dva remija i četiri pobjede.

Ukrajinci su plasmanom u četvrtfinale postigli najveći uspjeh u istoriji njihovih nastupa na evropskim prvenstvma, i to epskom pobjedom i najkasnijim pobjedničkim golom u istoriji turnira, jer je Artjom Dovbik pogodio u 121. minutu protiv Švedske za 2:1, pa je njegova ekipa izbjegla penal-rulet. Sa druge strane, Engleska je napokon dočekala da bude bolja od Njemačke (2:0), a ekipa selektora Gareta Sautgejta nije poražena na 10 posljednjih utakmica u kojima je ostvarila devet pobejda uz remi sa Škotskom u grupnoj fazi ovog Eura.

Euro 2020
foto: Graphic News

- Šta vi mislite, ko je favorit!? Nema se tu što previše razmišljati, jer sastav Engleske govori sve. Nema u toj selekciji igrača koji ne igra u top klubu i na najvećem nivou. Ne mogu dati ni odgovor ko je u toj ekipi najopasniji, jer svi su opasni po gol. Ipak, to ne znači da smo se unaprijed predali. Naprotiv - vjerujemo, jer u ovom stadijumu takmičenja sve je moguće. Čuda se dešavaju, ali samo pod usalovom da svaki član naše ekipe odigra na 100 odsto, a vidi da su Andrej Jarmolenko i Aleksandar Zinčenko motivisani na 300 odsto. Moramo i da maksimalno ispoštujemo sve zamisli trenerskog štaba - kazao je defanzivac Ukrajine, Nikoaj Matvienko.

Za 25-godišnjeg defanzivca Šahtjora su se pred Euro 2020. interesovali klubovi sa Ostrva, najviše Totenhem.

- Veoma će biti važna ta psihološka priprema, jer će biti teška utakmica. Motiva neće nedosatjati nikome, jer kod nas je ionako vanredna i nadrealna situacija i kada oblačiš dres znaš da si obavezan da daš maksimum, bez obzira na ime rivala. Ne znam ni da li će to breme favorita Englezima predstavljati problem, ne mora da znači - zaključio je Matvienko.

2 puta su Englezi igrali u polufinalu Eura - 1968. u Italiji kada ih je srušio Dragan Džajić, najbolji igrač Jugoslavije, i 1996. na Vembliju kada su penalima poraženi od Njemačke. Nikada do sada nisu igrali finale

Nakon plasmana u prvo četvrtfinale evropskih prvenstava, Ukrajinci su naglasili da je odbrana Engleske granitna a napad paklen i raznovrstan. Taj podatak, ipak, stvara najviše problema Sautgejtu, i zbog toga je najviše na meti kritika, naročito u medijima i na društvenim mrežama. Da kritike nisu opravdane objasnio je ofanzivac Aston Vile i Gordog Albiona, Džek Griliš.

- Nie tačno da se Sautgejt loše ophodi prema meni, ili bilo kojem drugom napadaču. Čitam šta se piše o odnosu selektora sa napadačima, ali sve su to naklapanja bez osnova, jer Sautgejt sjajno vodi ekipu i sa našim odnosom je sve u najboljem redu. A tačno je da mu nije lako. Engleska ima šest igrača na krilima iza Harija Kejna, a svi bi mogli da igraju u bilo kojoj ekipi ili klubu na svijetu: Džejdon Sančo, Markus Rašford, Rahim Sterling, Fil Foden, Bukajo Saka i ja, zastrašujuće je koliko smo dobri. Ovo nije bahatost ili nešto slično, samo istina. Selektor ne može istovemno pustiti na teren svih nas šest sjajnih igrača iza Kejna. Ipak, jako je dobar u tome da postigne da se svi osjećamo važnim šrafovima, uključenim u uspjeh tima i svakodnevno razgovara sa nama - zaključio je Griliš.

Englezi i nemaju problema sa sastavom, svi su u stroju, Ukrajincima će nedostajati napadač Dinamo Kijeva, Artjom Besedin, koji će zbog starta Šveđanina Markusa Danielsona odsustvovati najmanje pola godine. U Ukrajini se ne stišava euforija i cijela nacija smatra da imaju šansi da eliminišu Engleze. Atmosferu je optimizmom podgrijao najbolji bokser Aleksanda Usik, ali i selektor Španije Luis Enrike, koji je naglasio da Ukrajina ima kvaliteta da ide do kraja. Publika bi u Rimu trebalo da bude na starni Ukrajine, pošto engleskim navijačima slijedi pet dana karantina u slučaju dolaska u Italiju, zbog mjera oko pandemije.

Kakav je, ipak, motiv na strani Engleza - pobjedom bi tek treći put u istorji izborili plasman u polufinale EP (nakon 1968. i 1996), a vratili bi se na svoj “Vembli”, gdje se igra završnica Eura.

Vjerovatni sastavi: Ukrajina (4-4-2): Bušćan - Karavajev, Zabarnji, Krivcov, Matvijenko - Zinčenko, Sidorčuk, Stepanenko, Šaparenko - Jarmolenko, Jaremčuk.

Engleska (3-3-3-1): Pikford - Voker, Stouns, Megvajer - Šo, Henderson, Filips- Saka, Maunt, Sterling - Kejn.

Bonus video: