Danska nastavila da sanja: Dilejni i Dolberg poslali Češku kući

Danci slavili 2:1 u Bakuu, u polufinalu će igrati sa boljim iz duela Ukrajine i Engleske

9693 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Daleki Baku je donio sreću Danskoj, koja je pobijedila treći put zaredom na Evropskom prvenstvu i nastavila da sanja velike stvari - plasirala se u polufinale, niko sada ni ne pomišlja da se zaustavi.

Danci su u "malom derbiju" četvrtfinala savladali Češku 2:1 u još jednom utakmici na prvenstvu u kojoj su stvarali šanse kao na traci.

Imali su 2:0 na poluvremenu, kasnije i strahovali kada su Česi na startu nastavka smanjili na 2:1, ali kada se sve sabere - ekipa Kaspera Hjulmanda je ta koja se mnogo više pitala na Olimpijskom stadionu u Bakuu.

I treći put u istoriji će igrati polufinale - nakon 1984. i 1992, kada je i osvojila jedinu titulu prvaka Evrope.

Tomas Dilejni je već u 5. minutu glavom poslije kornera Jensa Striger-Larsena matirao Tomaša Vaclika.

Bolji početak Danska nije mogla da poželi, ali je i nakon prednosti nastavila u jakom ritmu sve do sredine prvog poluvremena.

Prijetili su i Česi, do gola je mogao Patrik Šik, pa Tomaš Holeš kojeg je zaustavio Kasper Šmajhel nekoliko sekundi pošto je poklonio loptu protivniku.

Češka - Danska
foto: Sofascore

I u smiraj prvog dijela Danska je došla do ogromnih 2:0.

Najzaslužniji za to je bio tandem Danijel Maele - Kasper Dolberg.

Bek Atalante je u tom 42. minutu maestralno centrirao desnom spoljnjom, a napadač Nice rutinski zatresao mrežu za treći pogodak na Euru, nakon što je dva postigao u osmini finala protiv Velsa.

Dolberg se tako izjednačio s danskim bivšim asovima po broju golova na evropskim prvenstvima, jer su po tri dali i Jon Dal Tomason, Brajan Laudrup, Hanrik Larsen i Frank Arnesen.

Češka je, ipak, ponosno izašla na teren u drugom poluvremenu i stvorila tri šanse za samo nekoliko minuta - treću je iskoristio Šik u 49, postigao peti gol na Euru i otvorio utakmicu koja je i do tada već bila ponudila sve što se od nje želi...

Čini se da su tada izmjene, prije svega ulazak Jusufa Poulsena, sačuvale mir Danskoj, jer je fudbaler Lajpciga čim je kročio na teren počeo da muči odbranu rivala.

Imao je i dvije prilike da riješi sve, potom do gola nisu mogli ni Maele ni Martin Brajtvajt, ali Danci su držali Čehe daleko od svog kaznenog prostora.

I odbili bilo kakav nalet za veliki uspjeh na Euru.

Sada je samo pitanje ko će im biti protivnik u polufinalu 7. jula - Engleska ili Ukrajina, to će se znati večeras.

Bonus video: