It's coming home: Ova Engleska ima jake karte

Engleska razbila Ukrajinu u Rimu (4:0) i nakon četvrt vijeka se plasirala u polufinale Evropskog prvenstva. U srijedu protiv Danske na Vembliju igraće za prvo finale EP u istoriji

11470 pregleda 4 komentar(a)
Hari Megvajer, Foto: Reuters
Hari Megvajer, Foto: Reuters

Engleska se vraća kući! Da je bilo koja druga reprezentacija u pitanju, ova rečenica bi značila i oproštaj sa Evropskog prvenstva.

Ipak, ovaj Euro je specifičan, posebno u geografskom smislu, pa je selekcija Gordog Albiona nakon četiri početna meča na Vembliju i večerašnjeg izleta do Rima, gdje je igrala četvrtfinalni meč protiv Ukrajine, izvadila kartu za polufinale i završnicu takmičenja koje će se igrati na kultnom londonskom stadionu.

Engleska se vraća kući, a da li se i fudbal vraća kući (It's coming home...), kako kaže legendarna pjesma navijača, moraće još malo da se pričeka. Ipak, momci Gareta Sautgejta su u velikom stilu, pobjedom nad Ukrajinom 4:0 na rimskom "Olimpiku" najavili da mogu da idu do kraja i poslali jasnu poruku rivalima.

Fudbaleri Engleske
foto: Reuters

Prvi put su u polufinalu Evropskog prvenstva nakon 25 godina i nikad prežaljenog poraza na penale od Njemaca, a u srijedu 7. jula će protiv Danske igrati za prvo finale i najveći uspjeh na kontinentalnim šampionatima. Do sada su igrali samo dva puta - 1996. im je presudio njemački golman Andreas Kepke, a 1968. u Rimu Jugoslavija i Dragan Džajić.

Tim Andrija Ševčenka, najveća senzacija u četvrtfinalu, nije bio dostojan rival goropadnim Englezima, koji su bili brži, fizički moćniji, taktički spremniji, mentalno takođe mnogo jači. Riječju - fudbalski kvalitetniji za dvije klase.

Već u 4. minutu Hari Kejn je na asistenciju Sterlinga najavio ishod posljednjeg četvrtfinala, ali su domaćini završnice EP, nakon sterilnih pola sata do poluvremena, sačekali nastavak kako bi demonstrirali tu razliku.

Ukrajina, koja je ostvarila najveći uspjeh na evropskim šampionatima, a prije četiri dana igrala 120 minuta protiv Švedske, nije mogla više da prati ritam Engleza.

Ukrajinci su plasmanom u četvrtfinale napravili veliki uspjeh
Ukrajinci su plasmanom u četvrtfinale napravili veliki uspjehfoto: Reuters

Popustila je i koncentracija, pa je Albion dva gola u nastavku postigao iz prekida (Megvajer i rezervista Henderson), a sva tri glavom, jer se po drugi put upisao Kejn. Dvije asistencije zabilježio je i sjajni bek Luk Šo.

Englezi su i razbili prokletstvo, jer su mediji nakon ranog gola Kejna objavili podatak da nikad Engleska na evropskim šampionatima nije ostvarila pobjedu kada je povela golom u prvih pet minuta, a do sada je bilo čak pet takvih utakmica (posljednja sa Portugalom u polufinalu 2004). Ipak, večeras nije bilo dileme...

Sautgejtova ekipa je i ponovo sačuvala mrežu, pa je jedina ekipa koja u polufinalu, ali i na cijelom Evropskom prvenstvu, koja još nije primila gol.

Danska će u srijedu biti neugodan rival Englezima, ali ovaj Albion ima jake karte - posebno na Vembliju, pred 70 hiljada navijača...

"It's coming home", tek će da pjevaju engleski navijači...

Bonus video: