Otac zvijezde Arsenala bio je politički zatvorenik u Jugoslaviji: Nikada mi nije rekao sve

"Koliko ja znam, njegovih prvih nekoliko mjeseci u zatvoru bili su u redu. Ali, onda su počela premlaćivanja", kazao je Džaka za "Gardijan"
59 pregleda 8 komentar(a)
granit, Foto: Reuters
granit, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2017. 14:24h

Fudbaler Arsenala Granit Džaka, reprezentativac Švajcarske, ispričao je za britanski "Gardijan" da je njegov otac Ragip, Albanac sa Kosova, tri i po godine proveo u iza rešetaka, kao zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji.

Ragip Džaka završio je u zatvoru, ispričao je njegov sin, jer je kao 22-godišnji student iz Prištine, 1986. godine učestvovao u demonstracijama protiv vlasti SFRJ.

Osuđen je na šest godina robije, a bio je smješten u ćeliju sa još četvoricom muškaraca. Ćeliju je mogao da napusti svaki dan, ali na samo deset minuta.

"Koliko ja znam, njegovih prvih nekoliko mjeseci u zatvoru bili su u redu. Ali, onda su počela premlaćivanja", kazao je Džaka za "Gardijan".

"Njegova me priča, kao sina, duboko dirnula. Ponekad ga zamolim da mi je ponovo ispriča, jer mislim da mi još nije otkrio sve. Možda je toga bilo previše i želio je da poštedi djecu", kazao je Granit.

"Moj otac je bio ponosan Kosovar i mislio je da taj narod ima pravo da postoji. Ustao je za prava naroda, za temeljna demokratska prava kao što je glasanje. I njegov ujak je bio u zatvoru, on je dobio 15 godina kazne. Bila je to politička odluka", rekao je Džaka.

Ragipu je, ipak, kazna bitno smanjena, a po izlasku iz zatvora sa suprugom se odselio u Švajcarsku.

Tamo je 1992. godine rođen Granit, a godinu ranije Taulant Džaka.

Granit je izabrao da igra za Švajcarsku, Taulant je reprezentativac Albanije.

Bonus video: