Gordi Albion mora da prihvati da je favorit

Engleska zablistala protiv Ukrajine, igraće u u polufinalu i vraća se na Vembli, gdje se igra završnica Eura. Takva šansa, tako moćnom timu, ne ukazuje se baš često

6026 pregleda 1 komentar(a)
Englezi sve bliže istorijskoj tituli, Foto: Reuters
Englezi sve bliže istorijskoj tituli, Foto: Reuters

Euforija i nadmenost nikada nijesu bili nepoznati Englezima kada je fudbal u pitanju, a sada – tri godine nakon Mundijala i trećeg mjesta u Rusiji – već može da se kaže da imaju pravo, da je Albion postao dio svjetske elite i tim koji posjeduje sve da juri titulu na najvećim takmičenjima.

U Rusiji je ekipa Gareta Sautgejta stigla do toliko željenog polufinala, a isti rezultat je ponovila i na ovom Euru, prvi put od 1996. Teoretski – dijele je dvije utakmice od pehara, obje na Vembliju – takva šansa se ne dobija baš često...

Engleska je preksinoć u Rimu demonstrirala silu protiv Ukrajine, slavila 4:0 i s obzirom na sve okolnosti postala favorit broj jedan. U polufinalu je rival Danska, jedno od otkrovenja šampionata, ali Albion se ne plaši nikog.

– Svi neuspjesi i porazi u posljednjih nekoliko godina su nas učinili jačim. Ova grupa momaka zna da se nosi s pritiskom, već je to pokazala – rekao je Sautgejt.

Engleska jedina nije primila gol na Euru. Pobjeđivala je Hrvatsku, Češku, Njemačku i Ukrajinu, odigrala je 0:0 protiv Škotske.

– Dva polufinala zaredom? To je super senzacija i uspjeh, ali ne bih da kvarim veselje. Ne želimo ovdje da se zaustavimo. Čeka nas velika utakmica protiv Danske i želimo da idemo dalje nego na Svjetskom prvenstvu. Odlično je što smo pobijedili Ukrajinu, a način na koji smo to učinili pokazuje koliko smo napredovali. Ova grupa igrača se neće zadovoljiti polufinalnom utakmicom – kazao je Hari Megvajer.

Euro 2020
foto: Sofascore

Sedam mečeva zaredom Engleska nije primila gol, što nije do sada uspjelo nikom. Postala je i prva ekipa na evropskim prvenstvima čija se mreža nije tresla u prvih pet utakmica.

– Suština je u tome da smo porodica, da svaki igrač – pa i onaj koji manje igra – učestvuje na pravi način. Teško je održati grupu ovakve veličine uključenom i srećnom, a da je istovremeno svaki pojedinac svjestan da je cijenjen. Svi su fenomenalni, svi se žrtvuju i zbog takvog duha smo u polufinalu. Naravno da je kvalitet naše igre važan, ali vidio sam da puno reprezentacija ispada s turnira jer nemaju duh kao moj tim – poručio je Sautgejt.

Hari Kejn je u posljednja dva meča postigao tri gola. S njim u pravoj formi, Engleska može mnogo.

– Hari nije bio sporan nijednog momenta, ali kritike nijesu izostale. Ipak, i mi i on znamo o kakvom se igraču radi i nijesmo bili zabrinuti – dodao je engleski selektor.

A sada – priprema za Dansku i meč koji se igra u srijedu. Treba li napomenuti kakva podrška čeka „tri lava” pred gotovo 70 hiljada gledalaca u londonskom hramu fudbala.

Sarabija ne igra protiv Italije

Sjutra se igra prvo polufinale između Italije i Španije, a selektor „crvene furije” Luis Enrike neće moći da računa na krilnog napadača Pabla Sarabiju.

Igrač Pari Sen Žermena je zbog povrede aduktora pod znakom pitanja i za eventualno finale u nedjelju.

On je na Euru postigao dva gola – protiv Slovačke u grupi i Hrvatske u osmini finala, a u četvrtfinalu sa Švajcarskom je zamijenjen na poluvremenu.

Španski mediji navode da je pod znakom pitanja za duel s Italijom štoper Ajmerik Laport.

Bonus video: