Budućnost u Finskoj: Izazov u zemlji hiljadu jezera

Fudbaleri Budućnosti od 18 sati po našem vremenu gostuju Helsinkiju u Finskoj u prvom meču 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona

6084 pregleda 14 komentar(a)
Grbić u duelu sa Astanom prošle godine, Foto: AP
Grbić u duelu sa Astanom prošle godine, Foto: AP

Ozbiljan protivnik, takmičarski mnogo spremniji jer je već odigrao 11 utakmica u finskom prvenstvu - sve to čeka fudbalere Budućnosti u dalekoj Finskoj u prvoj utakmici prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Rival je Helsinki, aktuelni prvak Finske, tim koji je 30 puta u svojoj zemlji bio šampion i kojem su Podgoričani u ovom trenutku podredili sve - da li će to biti dovoljno za plasman u narednu rundu nagovijestiće se danas u meču koji počinje u 18 sati po našem vremenu. Revanš je za sedam dana pod Goricom.

Budućnost je u Helsinki otputovala oslabljena - zbog povrede zgloba neće biti Igora Ivanovića, a zbog suspenzije je odranije poznato da trener Mladen Milinković ne može da računa ni na Draška Božovića.

- Veoma težak protivnik na otvaranju nove sezone, ekipa koja je u punom takmičarskom ritmu i koja ima odlične rezultate na domaćoj sceni. Ipak, nismo ovdje došli sa bijelom zastavom, već da izborimo što bolji rezultat pred revanš. Uradićemo sve da se plasiramo u naredno kolo - rekao je Milinković i dodao:

- Božović i Ivanović nedostaju mnogo. Znali smo za Draškov izostanak, planirani smo bez njega, ali to što nema Ivanovića je ogroman hendikep - istakao je Milinković.

Budućnost je prošle sedmice završila pripreme u Staroj Pazovi, gdje je imala tri veoma korisne provjere - igrala sa Voždovcem (0:1), te protiv Krila Sovjetov (3:2) i Radničkog iz Kragujevca (2:1).

- Finci imaju mnogo kvaliteta, a prednost im je to što su u punom takmičarskom ciklusu. Fizički i psihički su jaki, imaće ogroman motiv. U posljednjih 15 utakmica primili su svega pet pogodaka, tako da je i to pokazatelj njihovog kvaliteta - kazao je srpski stručnjak.

Petar Grbić želi da navijače vide evropsku Budućnost.

- Koga nema, bez njega se može i mora. Izaći ćemo sa malo mlađim sastavom, da vidimo koliko momci mogu, a potrudićemo se da se predstavimo što bolje. Teren je 100 odsto vještačka podloga, drugačije nego kod nas, ali na nama je da damo sve kako bismo napravili dobar rezultat pred revanš. Ovo je tek prvo poluvrijeme i kako god da bude - kući vidimo svoju šansu - rekao je Grbić.

Odbrana je navodno slabiji dio tima Helsinkija.

- Ne bih rekao da su oni slabi u odbrani. Imaju štopera koji je igrao za Finsku na Evropskom prvenstvu i biće u timu protiv nas, tu je stranac lijevi bek... Jaki su u svim linijama, a to potvrđuje i činjenica da su u svojoj ligi osvojili 30 bodova od mogućih 33 - kaže iskusni krilni napadač.

Vjerovatni sastav Budućnosti: Dragojević - Milić, Babić, Adžić, Ražnatović - Mirković, Raičković - Terzić, Grbić, Đukanović - Mijović.

Trener Mornara: Nadam se da ću donijeti sreću Budućnosti

Zajedno sa ekspedicijom Budućnosti u avionu za Helsinki je bio i trener košarkaša Mornara Mihailo Pavićević.

- Želim da zahvalim rukovodstvu FK Budućnost što mi je omogućilo da putujem sa njima, nadam se da ću klubu donijeti malo sreće. Volio bih da Budućnost preskoči prvu prepreku u Evropi i savlada Helsinki. Iskreno, vjerujem u to - poručio je Pavićević.

On je od 2000. do 2009. radio u Finskoj.

- Nadam se da će nam svima biti prijatno u Helsinkiju i da ćemo da uživamo. Veliki dio života sam proveo u Finskoj, bilo mi je lijepo, sticajem okolnosti sam počasni konzul Finske - istakao je Pavićević.

Bonus video: