Budućnost "zaleđena" u Finskoj, u revanšu joj treba pobjeda od dva razlike za produžetke

Budućnost već u 13. minutu gubila 3:0 od Helsinkija, prijetio je pravi potop, na kraju ipak prihvatljivih 3:1 i nada pred revanš - biće, međutim, mnogo teško bez pravila gola u gostima

21622 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Foto: FK Budućnost
Foto: FK Budućnost

Fudbaleri Budućnosti poraženi su od HJK-a u Helsinkiju sa 3:1 u prvom meču prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Kako su, međutim, izabranici Mladena Milinkovića počeli duel u Finskoj, te kako se odvijalo drugo poluvrijeme, i ovaj rezultat je prava premija - domaćin je, naime, već u 13. minutu vodio 3:0, crnogorskom šampionu prijetio je prvi rezultatski debakl na sjeveru Evrope.

Podgoričani su, ipak, uspjeli nekako da se povrate, do poluvremena smanje na 3:1 golom Raičkovića iz penala, još nekoliko puta zaprijete, a u nastavku su preživjeli tri velike šanse Finaca ostvarivši rezultat koji daje kakvu-takvu nadu pred revanš.

Budućnost - Helsinki
foto: Sofascore

Druga utakmica je za sedam dana pod Goricom (utorak, 13. jul), a kako pravilo gola u gostima više ne važi, Budućnost mora da pobijedi barem dva razlike da bi izborila produžetke.

Neće to biti laka misija za izabranike Mladena Milinkovića, sudeći barem po današnjem meču, protiv tima koji nije imao previše uspjeha u Evropi minulih godina, ali ekipe koji je u punom takmičarskom ritmu, koja je od mogućih 33 osvojila 30 bodova na startu nacionalnog prvenstva.

Utakmica na "Bolt areni" pokazala je, takođe, da crnogorski prvak i nije najspremije ušao u elitno evropsko takmičenje, bez pravih pojačanja, a sa timom koji je bio značajno oslabljen neigranjem dva ponajbolja igrača, povrijeđenog Igora Ivanovića i suspendovanog Draška Božovića.

Ivanović bi mogao da se oporavi do revanša, pa ostaje nada da će Podgoričani u drugom meču, na mnogo većoj temperaturi, iznenaditi Fince, da će brzim golom otvoriti meč, a onda je sve moguće...

HJK je, ipak, nakon pobjede od 3:1 u prvoj utakmici, a uz pravilo gola u gostima koje više ne važi, veliki favorit da prođe dalje - Budućnosti pogodak na strani i ne znači koliko bi značio ranijih sezona, pa porazi od 2:0, 3:1, 4:2... sada dođu na isto.

Šta god da se desi, Budućnost neće završiti evropsku misiju, ako ne uspije da eliminiše HJK preseliće se u 2. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija.

Utisak je da se Podgoričani nisu ni aklimatizovali na uslove u Helsinkiju (vještački teren, prije svega) - a već su gubili 3:0.

Odbrana je "pucala" po svim šavovima, pa je Budućnost kapitulirala na sva tri načina - Finci su je probili po desnoj strani (gol Riskija u 3. minutu), kroz sredinu, udarcem iz daljine (sjajan gol Valenčiča u 7), a onda i po lijevoj strani (egzekucija desnog beka Saksele nakon kontranapada u 13).

Nekako su Podgoričani uspjeli da se priberu nakon nestvarnog šoka i rafala u svojoj mreži, pa su poslije 20-ak minuta konačno "došli" na utakmicu, a onda počeli da igraju, pa i da prijete...

Nekoliko dobrih akcija bili su najava gola u 35. minutu - Grbić je izborio penal nakon centaršuta Đuričkovića, a Raičković bio precizan sa bijele tačke.

Budućnost je mogla čak i da dodatno profitira iz prvog dijela, Grbić je umakao Fincima, ali je pao kada se činilo da je dobroj poziciji - još jedan penal bio bi previše...

Domaći su otvorili nastavak prečkom Brauna, nakon kardinalne greške Babića - bila je to najava novog naleta Finaca.

Budućnost je, ipak, uspjela da sačuva minus od dva gola, uprkos boljoj igri domaćina, naročito u posljednjih 20-ak minuta, kada je golman Dragojević odbranio dvije velike šanse, a trener Milinković morao je i da mijenja sistem igre kako bi koliko-toliko zadržao kompaktnost tima protiv spremnijih Finaca.

Uostalom, 20 minuta prije kraja promijenio je par zadnjih veznih, istovremeno su izašli i Raičković i Mirković.

Domaćo trener Toni Koskela nije mijenjao ništa, do kraja, što se ne gleda često - očigledno je ubijeđen u snagu svog tima koji je veliki favorit da ide dalje i u 2. kolu se sastane sa boljim iz dvomeča Malme - Roga.

Šansu će, međutim, tražiti i Budućnost...

HJK - BUDUĆNOST 3:1

Helsinki - "Bolt arena". Sudija: Nikola Laforž (Belgija). Strijelci: Ro. Riski u 5, Valenič u 7. i Saksela u 13. minutu za HJK, Raičković (penal) u 35. minutu za Budućnost. Žuti kartoni: Saksela (HJK), Mirković, Babić (Budućnost).

HJK: Tonader - Saksela, Moren, Tenho, O'Šonesi - Jair, Lingman - Tanaka - Braun, Ro. Riski, Valenčić.

Budućnost: Dragojević - Đuričković, Adžić, Babić, Ražnatović - Mirković (72. Milić), Raičković (72. Baošić), Terzić - Grbić, Đukanović (46. Mrvaljević), Mijović.

Bonus video: