Podgorica na evropskom debiju savladala Lači, Ivezić odbranio penal u 94. minutu

Velika uzbuđenja u sudijskoj nadoknadi - u 91. minutu poniošten gol gostima zbog ofsajda, a u 94. Nikola Ivezić odbranio penal Mazrekaju, pa je ostalo 1:0

24332 pregleda 7 komentar(a)
Trenutak za istoriju: Jovan Vujović pogađa sa penala, Foto: FK Podgorica
Trenutak za istoriju: Jovan Vujović pogađa sa penala, Foto: FK Podgorica

Podgorica slavi prvu evropsku pobjedu, ostvarenu u dramatičnom meču protiv Lačija (1:0) i zahvaljujući mladom golmanu Nikoli Iveziću.

Ivezić je u trećem minutu sudijske nadoknade odbranio penal Mentoru Mazrekaju, čime je ispravio naivnu grešku Suzukija, koji je u skoku dodirnuo rukom loptu, iako je ona izlazila van šesnaesterca.

Podgorica je, dakle, sačuvala 1:0, rezultat koji ne garantuje ništa, ali daje mirnoću pred revanš u Albaniji i šanse da na debiju dođe do 2. kola i duela sa rumunskom Univerzitateom iz Krajove.

Podgorica je stidljivo počela debi, možda i impresionirana scenom na koju je izašla prvi put, pa su gosti iz Albanije u prvih 20-ak minuta djelovali kao ozbiljnija, iskusnija i samouvjerenija ekipa.

Imali su posjed, brže dolazili u opasnu zonu, a prvu pometnju izazvao je doskorašnji napadač Budućnosti Dejan Zarubica, koji je prošle sezone postigao jedini gol za pobjedu svog tadašnjeg tima na „DG areni”.

Ovoga puta je otvorio akciju u šesnaestercu i završio ju je udarcem u dobro postavljenog Ivezića.

Igrači Podgorice od sredine poluvremena kao da su shvatili da duel sa Lačijem, ipak, nije klasični evropski, već prije svega komšijski duel, te da nema razloga da se rival respektuje iznad granica.

Čim su odlučnije ušli u meč odmah su stvorili šansu - kreirao ju je Čelebić ubacivanjem sa lijeve strane, a Sentoku sa 12-13 metara uhvatio volej, koji je paradom odbio golman Šeri.

Ipak, u igri punoj prekida, sa 24 faula, domaći sastav nije uspio da se nametne na terenu, odbrana rivala nije bila opterećena, ali su i gosti bili skromni u napadačkom dijelu.

U 57. minutu Podgorica je nešto bolju igru pretvorila u vođstvo. Iskusni Adrović je zadržao loptu, provukao ju je između dva štopera do Jovanovića, koji se dobro reagovao na malom prostoru, sklonio je ispred golmana Šerija i natjerao ga da ga saplete.

Penal je mirno izveo Jovan Vujović - 1:0, osjetio se miris evropske pobjede u Lješkopolju.

Nije bilo mnogo igre do kraja, nije bilo ni uzbuđenja i šansi, da bi finiš bio uzbudljiv do maksimuma.

Prvo je poništen gol Lačiju, zbog ofsajda u kome je bio Marko Roganović, još jedan crnogorski internacionalac u albanskom timu, da bi kulminaciju na terenu izazvao penal, a odbrana Ivezića euforiju na tribinama i slavlje oko 300 navijača.

PODGORICA - LAČI 1:0 (0:0)

Podgorica - „DG arena”. Gledalaca: 300. Sudija: Bram van Driše (Belgija). Strijelac: Vujović u 57. minutu iz penala. Žuti kartoni: Vukčević, Čelebić, Vujović, Adrović (Podgorica), Šehu, Šeri, Lušća, Ignjatović (Lači).

Podgorica: Ivezić - Vukčević, Đajić, Čelebić (Cicmil), Suzuki - Vujović, Boljević, Jovanović (Popović) - Maraš (Muharemović), Sentoku, Adrović.

Lači: Šeri - Roganović, Ignjatović, Malota, Turkaj - Ćato, Šehu (Guindo), Lušća - Mazrekaj, Velija, Zarubica (Prengaj).

Bonus video: