Argentina preko penala do finala koje se čekalo 17 godina

Posljednji put u finalu Kopa Amerike Brazil i Argentina igrali su 2004. godine, kada je domaćin bio Peru. Tada je u Limi Brazil slavio nakon boljeg izvođenja penala sa 4:2 (2:2)

3053 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Fudbaleri Argentine plasirali su se u finale Kopa Amerike nakon što su u polufinalu na stadionu "Mane Garrinča" u Braziliji nakon boljeg izvođenja penala savladali Kolumbiju sa 3:2.

U finalu 11. jula na Marakani igraće protiv domaćina i šampiona reprezentacije Brazila.

Nakon 90 minuta rezultat je bio 1:1, a povela je Argentina u 7. minutu pogotkom napadača Intera Lautara Martinesa nakon dodavanja Lea Mesija.

Kolumbija je izjednačila u 61. minutu, a strijelac je bio vezista Porta Luis Dias, kojem je asistirao Edvin Kardona iz Boke juniors.

Na kraju su odlučivali penali, a za Argentinu su pogodili Mesi, Leandro Paredes i Lautaro Martines, dok trojica Kolumbijaca nisu bili precizni, Davinson Sančes, Jeri Mina i u Kardona.

Dan ranije Brazil se plasirao se u finale nakon što je u Riju u polufinalu sa 1:0 pobijedio Peru.

Posljednji put u finalu Kopa Amerike Brazil i Argentina igrali su 2004. godine, kada je domaćin bio Peru. Tada je u Limi Brazil slavio nakon boljeg izvođenja penala sa 4:2 (2:2).

Argentina ima 14 naslova, a posljednji je osvojila 1993. godine, dok je Brazil devet puta bio prvak Južne Amerike, ali je branilac naslova iz 2019., kada je svladao Peru sa 3:1.

Najuspješnija reprezentacija je Urugvaj sa 15 naslova, a posljednji su osvojili 2011. godine.

Bonus video: