Ko će na "azure": Engleska želi da piše istoriju, Danska da reprizira 1992.

Ko će u finale - Gordi Albion, na svom hramu fudbala, Vembliju, igra za najveći uspjeh na evropskim prvenstvima, ali protiv sebe imaju jaku Dansku, najveće iznenađenje dosadašnjeg toka EP (21 h)

3735 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Pred fudbalskom reprezentacijom Engleske je istorijski meč - Albion večeras (21 h) na „Vembliju“ u polufinalu Evropskog prvenstva igra protiv Danske, najprijatnijeg iznenađenja dosadašnjeg dijela turnira.

Posljednji put Engleska je u polufinalu Eura igrala prije 25 godina na domaćem tlu - i tada je meč za prolazak u finale odigran na „Vembliju“, ali navijačima nije ostao u lijepom sjećanju. U penal seriji bolja je bila Njemačka, koja je kasnije i osvojila titulu, a tragičar je postao Garet Sautgejt.

Četvrt vijeka kasnije, Sautgejt je selektor Albiona i ima priliku da ostvari najveći uspjeh u karijeri.

- Imamo istorijsku šansu, jer nikada nismo igrali u finalu Evropskog prvenstva. Nema pritiska - pred ekipom je još jedan izazov. Danska je dobra ekipa. Očekuje nas fantastična utakmica - kazao je Sautgejt.

Engleska još uvijek nije primila gol na šampionatu. Odbrana radi sjajan posao, ali i napad - blistaju Rahim Sterling i Hari Kejn, koji su postigli po tri pogotka.

- Danska je sjajan tim. Igrali smo protiv njih u Ligi nacija prošle godine. Potrebno je da se fokusiramo na našu igru. Polufinale igramo na domaćem terenu i tu šansu moramo da iskoristimo. Znamo da je potrebno da odigramo sjajan meč kako bismo se plasirali u finale. To bi bilo nevjerovatno - poručio je Kejn.

Dvije utakmice, koje Kejn spominje, odigrane u Lige nacija Englezima nisu ostale u lijepom sjećanju - na „Parkenu“ nije bilo golova, dok je na „Vembliju“ slavila Danska, a jedini pogodak postigao je Kristijan Eriksen iz penala.

- Ostala nam je još jedna prepreka do meča za trofej. Biće teško, ali daćemo sve od sebe da dođemo do finala i ponovo obradujemo naciju. Mnogo bi nam značilo da osvojimo prvenstvo. U ime čitavog tima mogu reći samo jedno - bio bi to najbolji dan u našim životima. Želimo da osvojimo titulu - poručio je Luk Šo.

Engleska će imati podršku oko 60.000 navijača. Mjere protiv koronavirusa dodatno su popuštene, pa će tribine „Vemblija“ biti popunjenije nego tokom dosadašnjeg dijela turnira. Ipak, upravo zbog kovid protokola, koji nalažu određeni period samoizolacije osobama koje dolaze u Englesku, večeras na stadionu neće biti gostujućih navijača.

- Osjećaj je kao da igramo utakmicu u gostima. Ipak, i to ima neku draž. Radujemo se utakmici sa Engleskom. Srećni smo i što će na „Vembliju“ biti i navijača, mada bih volio da pola kapaciteta bude u danskim bojama. Pokušaćemo da utišamo navijače, ali biće veoma teško - jasan je selektor Danske, Kasper Hjulmand.

Danska nije veća fudbalska nacija od Engleske, naprotiv, ali ima veći rezultat na prvenstvima Evrope - dok Albion sanja prvo finale, “dinamiti” se šepure sa titulom 1992.

Danci će danas pokušati da postignu najveći uspjeh od tada, a štoper Andreas Kristensen, igrač Čelsija, vjeruje da njegova ekipa može da utiša “Vembli”.

- Na ovom stadionu igra se mnogo važnih mečeva. Kao što znate, nećemo imati podršku naših navijača. Englezi će biti brojniji, imaće veću podršku, ali to je nešto sa čime moramo da se borimo. Radujemo se utakmici, veoma smo uzbuđeni - kazao je Kristensen.

Danci su cilj ispunili, a sada žele nešto više. Finale je blizu…

- Prije početka turnira cilj nam je bio da dođemo do „Vemblija“. Od početka prvenstva mnogo toga se dogodilo, ali cilj nam je uvijek bio isti. Spremni smo za polufinale, osjećaj je nevjerovatan - poručio je fudbaler Danske, Tomas Dilejni.

Vjerovatni sastavi -

Engleska (4-2-3-1): Pikford - Voker, Stouns, Megvajer, Šo - Filips, Rajs - Sančo, Maunt, Sterling - Kejn.

Danska (3-4-3): Šmajhel - Kristensen, Kjer, Vestegard - Striger, Hojbjerg, Dilejni, Mele - Brajtvajt, Dolberg, Damsgard.

Bonus video: