Još korak do titule: Engleska u finalu Evropskog prvenstva, kraj danske bajke

Engleska večeras nakon produžetaka savladala Dansku 2:1, a za titulu će se u nedelju boriti protiv Italije

4228 pregleda 5 komentar(a)
Slavlje Engleza nakon meča, Foto: Reuters
Slavlje Engleza nakon meča, Foto: Reuters

Istorija na "Vembliju" - fudbalska reprezentacija Engleske prvi put u istoriji plasirala se u finale Evropskog prvenstva.

Engleska je večeras nakon dosta muke, velike borbe, preokreta i produžetaka savladala Dansku 2:1 i pred oko 60 hiljada navijača izborila meč za titulu protiv Italije u nedelju. Gol za pobjedu postigao je Hari Kejn u 104. minutu, kada je nakon promašenog penala naletio na odbijenu loptu. Prethodno su Danci poveli preko Mikela Damsgarda u 30, a devet minuta kasnije Simon Kjer je postigao autogol.

Euro 2020
foto: Sofascore

Na početku meča Albion je imao inicijativu, ali bez konkretne realizacije. Kako je meč odmicao Danci su se opuštali, a onda poveli i šokirali "Vembli" - nakon pola časa igre sjajni Damsgard raspalio je sa oko 30 metara iz slobodnog udarca i savladao Džordana Pikforda, koji je četiri minuta prije toga oborio rekord Gordona Benksa od 720 minuta bez primljenog gola.

Gol Damsgarda bio je prvi, koji su Englezi primili na ovogodišnjem prvenstvu. Albion nije paničio, a nije bilo ni razloga - odmah nakon primljenog gola Kasper Šmajhel je odbranio udarac Rahimu Sterlingu, ali je u 39. minutu ipak morao da vadi loptu iz mreže, nakon što je Kjer postigao autogol. Kombinovali su Kejn i Bukajo Saka, a igrač Arsenala sa desne strane želio da asistira Sterlingu ispred kojeg se ukazao Kjer i u želji da otkloni opasnost zatresao sopstvenu mrežu.

Do kraja regularnog dijela nije bilo promjene rezultata, ali je bilo šansi, a najbolju nije iskoristio Hari Megvajer, kada je u 55. minutu nakon asistencije Mejsona Maunta šutirao glavom. Na pravom mjestu bio je večeras sjajni Šmajhel.

Euro 2020
foto: Sofascore

Kako se meč bližio kraju Englezi su preuzimali inicijativu, napadali, kružili oko gola, ali se rezultat nije mijenjao. Uslijedili su produžeci...

Već početkom prvog produžetka Kejn i Džek Griliš pokušali su da ugroze gol Danaca, ali je oba puta odbranio Šmajhel. A onda u 104. minutu detalj koji je odlučio pobjednika - Rahim Sterling je probio sa desne strane i prilično lako pao nakon kontakta sa Meleom. Sudija Mekeli je konsultovao VAR i pokazao na penal, a loptu uzeo Hari Kejn. Napadač Totenhema je šutirao, Šmajhel je odbranio, ali je na odbijenu loptu natrčao Kejn i postigao četvrti pogodak na prvenstvu za veliko slavlje, erupciju na "Vembliju" i u čitavoj Engleskoj.

Slavili su u loži premijer Boris Džonson, princ Vilijam i Dejvid Bekam. A razlog je bio ogorman - Engleska prvi put nakon finala Svjetskog prvenstva 1966. godine igra u finalu jednog velikog fudbalskog takmičenja.

Te 1966. godine Engleska je osvojila Mundijal, a u nedelju na "Vembliju" protiv Italije ima šansu da prvi put osvoji i kontinentalnu titulu.

Euro 2020
foto: Sofascore

Bonus video: