Evropa ujedinjena: Engleska je toliko dobra da joj ne treba pomoć sudija

"Englezi uvijek govore kako je loše što stranci u njihovom fudbalu pokušavaju padanjem u kaznenom prostoru da prevare sudije. U čistom engleskom fudbalu to se ne događa. Osim, naravno, u polufinalu Evropskog prvenstva. Bilo bi lijepo kada bi Englezi prestali da dijele lekcije ostatku kontinenta u vezi simuliranja", piše "Marka"

9518 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska fudbalska javnost smatra da je Rahim Sterling odglumio pad u kaznenom prostoru kojim je iznudio penal za Englesku u produžetku polufinalnog dvoboja EURA protiv Danske nakon kojeg je Engleska postigla pobjedonosni pogodak za plasman u finale.

Najoštrija je u ocjeni bila "Marka".

"Englezi uvijek govore kako je loše što stranci u njihovom fudbalu pokušavaju padanjem u kaznenom prostoru da prevare sudije. U čistom engleskom fudbalu to se ne događa. Osim, naravno, u polufinalu Evropskog prvenstva. Bilo bi lijepo kada bi Englezi prestali da dijele lekcije ostatku kontinenta u vezi simuliranja", piše "Marka".

Na istom je tragu i bivši njemački reprezentativac Ditmar Haman koji je dobar dio igračke karijere proveo u Engleskoj.

"Englezi su pobijedili iz penala koji je dosuđen nakon očitog simuliranja. Engleska se uvijek ponosila time kako je domovina fer-pleja, a ne simuliranja", smatra Haman.

Bivši švedski sudija Jonas Erikson, koji je sudio na EURU 2012. i 2016. izjavio je:

"Ovo je bio mekani penal... polufinale EURA nije smjelo da bude odlučeno na taj način. Najviše me iznenađuje i ljuti to što se VAR nije oglasio".

O tome da se penal nije trebalo da bude dosuđen složili su se i bivši dugogodišnji menadžer Arsenala Arsen Venger te aktuelni trener Rome Žoze Murinjo.

"U takvim trenucima sudija mora da bude apsolutno siguran da se radi o penalu, ali situacija nije bila jasna. Morao je u najmanju ruku da pogleda situaciju na ekranu", kazao je Venger koji se trenutačno nalazi na čelu Fifinog odsjeka za globalni razvoj fudbala.

Francuski sportski dnevnik "L'ekip" dosuđeni penal naziva "upitnim, u najmanju ruku velikodušnim", dok italijanska Gazeta delo Sport navodi kako je "šteta što Engleska dobija sudijsku pomoć jer je toliko dobra da joj nije potrebna".

Bonus video: