Euro 2021. je kruna na rivalstvo Engleske i Italije

Engleska i Italija imaju ukupno samo jednu titulu prvaka Evrope, ali kroz istoriju su stvorili veliki rivalitet koji traje skoro 90 godina

7779 pregleda 0 komentar(a)
Pirlo matira Harta na Euru 2012. godine, Foto: Uefa
Pirlo matira Harta na Euru 2012. godine, Foto: Uefa

Engleska sjutra veče igra za prvu titulu prvaka Evrope, Italija juri drugu i čeka na pehar od 1968, ali moć i veličina ove dvije reprezentacije nikada nije bila upitna, niti je morala da se ogleda samo kroz trofeje. Rivalstvo dvije selekcije postoji odavno, izdvajamo neke od mečeva koji su obilježili istoriju Albiona i „azura”.

BITKA NA HAJBERIJU: Bila je to prva utakmica Italije nakon što je postala prvak svijeta 1934. godine pobjedom nad Čehoslovačkom u finalu. I postala je „bitka na Hajberiju”, jer je u Londonu prštalo sve, viđena je tuča na terenu. Prvi je „stradao” Italija Luis Monti kojem je slomljena noga, ali i u takvom stanju je ostao na terenu. U batinanju Englezi su dominirali, vodili 3:0, a Italija je kasnije s desetoricom (Monti je izašao, više nije mogao ni da hoda) smanjila na 3:2 s dva gola čuvenog Đuzepea Meace.

NEUSPJEH ENGLESKE: Dva rivala su se sastala i 1977. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Albion je tada u pretposljednjem kolu kvalifikacija pobijedio 2:0 pogocima Kevina Kigena i Trevora Brukinga, ali mu to nije bilo dovoljno da ode na Mundijal 1978. čiji je domaćin bila Argentina. Engleze je plasmana koštala gol-razlika, koja je išla naruku Italijanima, jer su u posljednjem kolu savladali Luksemburg 3:0 i plasirali se na Svjetsko prvenstvo.

MEČ KOJI SE NIKOM NIJE IGRAO: Mundijal u Italiji 1990. godine i utakmica koja je i za domaćina i za Engleze bila kao utješna nagrada. Igrali su za treće mjesto nakon što je u polufinalu Italija izgubila od Argentine, a Albion od Zapadne Njemačke. Neko je morao da slavi, bili su to „azuri” - pobijedili su 2:1 golovima Roberta Bađa i Salvatorea Skilaćija, dok je strijelac za poraženi tim bio Dejvid Plat.

Baloteli je bio strijelac 2014. na Mundijalu
Baloteli je bio strijelac 2014. na Mundijalufoto: FIFA

BARAŽ KAO SPAS: Prije 24 godine Italija i Engleska su bili rivali u kvalifikacijama za Mundijal u Francuskoj. Italijani su u prvom međusobnom susretu slavili u gostima golom Đanfranka Zole, a onda su u posljednjoj rundi kvalifikacija u Rimu jurili pobjedu za plasman na SP. Nisu je ostvarili, sastav Glena Hodla je izdržao (0:0) i izborio vizu za Francusku. Italija je morala u baraž i na kraju je ispunila cilj, nakon što je eliminisala Rusiju.

PANENKA PIRLA: Euro 2012. godine i penali u četvrtfinalu - sreća je ovog puta bila na strani Italijana. Nakon 0:0 je odluka morala da padne sa 11 metara, gdje se pamti pogodak „panenkom” Andree Pirla. Pamte se i promašaji Rikarda Montoliva na jednoj, te Ašlija Janga i Ašlija Kola na drugoj strani... Italija je dogurala do finala, a tamo je naletjela na prejaku Španiju i deklasirana je - 4:0.

DEBAKL U BRAZILU: Svjetskog prvenstva 2014. ni jedni ni drugi ne žele da se sjećaju. Jer su od uloge makar blagog favorita za plasman u nokaut fazu došli do - eliminacije, iza senzacije Kostarike i opasnog Urugvaja. U direktnom duelu je tada bolja bila Italija - trijumfovala je 2:1. Golove su postigli Klaudio Markizio i Mario Baloteli, a za Albion Danijel Staridž.

Bonus video: