Engleska drhti od uzbuđenja, Italija se sprema da pokvari sve

Noć odluke - Engleska i Italija pred 70 hiljada uglavnom domaćih navijača igraju finale Evropskog prvenstva (21)

17736 pregleda 3 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Finale na Vembliju, nikada jači i kompletniji igrački kadar, motiv koji je ogroman - Engleska teško da može da bude u boljoj poziciji pred večerašnji duel za titulu na Evropskom prvenstvu.

Prvi trofej prvaka Starog kontinenta ikada juri Albion, a na suprotnoj strani je Italija, moćna fudbalska nacija koja na titulu šampiona Evrope čeka od 1968. Biće, dakle, ovo duel dvije ekipe koje se do sada nisu proslavile na EP, ali koje su fudbalu dale toliko toga...

Ko je bliži tronu, čija je generacija spremnija za velika djela, hoće li presuditi nestvarna mirnoća Gareta Sautgejta ili šmek i iskustvo Roberta Manćinija - sve su to pitanja pred dvoboj u londonskom hramu fudbala koji počinje u 21 sat.

SAUTGEJTOVA ŠANSA ŽIVOTA

Engleska nikada nije igrala finale Eura, najbliža je bila 1996. kada je upravo Sautgejt postao tragičar polufinalne utakmice sa Njemačkom (promašio je penal u posljednjoj seriji). Dvadeset i pet godina kasnije bivši štoper Aston Vile ima šansu da taj Euro čiji je Engleska bila domaćin „izbriše” iz sjećanja svih navijača. I postane nacionalni heroj.

- Dugo me je proganjao taj momenat, ali sam vremenom naučio da živim s time. Znam da sam tada razočarao cijelu Englesku - govorio je Sautgejt o promašenom šutu sa 11 metara.

Tada je bio omražena ličnost, a godinama unazad je omiljen među stručnjacima na Ostrvu. Ne pamti se kada je jedan selektor Albiona imao toliku naklonost javnosti.

- Znamo svi da se ovakva šansa ne ukazuje stalno. Sada je pitanje da li ćete biti zlatni ili srebrni - razlika je mala, a u suštini ogromna. Pobjednik se pamti - kazao je Sautgejt.

Engleska je 2018. na Mundijalu u Rusiji nagovijestila da je spremna - bila je četvrtoplasirana.

Grafika
foto: Graphic News

- Napredovali smo u odnosu na Rusiju. Mislim da se to vidi u svakom trenutku.

Pamtiće se ovaj Euro kao turnir bez domaćina, ali pamtiće se i po tome da je Engleska odigrala šest od sedam utakmica - kod kuće. Izuzetak je samo meč sa Ukrajinom u četvrtfinalu (Rim).

- Atmosfera je takva kao da Engleska mora da bude prvak Evrope. Privilegija je igrati polufinale i finale na svom stadionu - poručio je kapiten Italije Đorđo Kjelini.

Od duela sa Dancima u polufinalu Englezi su na udaru vanengleske javnosti. Po mnogima penal nad Rahimom Sterlingom nije postojao...

- Vidio sam taj detalj i da sam sudija nikada ne bih pokazao na bijelu tačku - izustio je vezista „azura” Marko Verati.

MANĆINI MOŽE DA NAPLATI SVE

A Roberto Manćini je posljednjih 15 godina jedan od najosporavanijih trenera u evropskom klupskom fudbalu. Osporavan nekada s pravom, nekada i bez argumenta, ali sada su svi saglasni da je od Italije napravio ono što su mnogi sanjali - giganta koji se u velikom stilu vratio na najveću scenu.

Nakon kraha u kvalifikacijama za Mundijal 2018. i eksperimenta sa selektorom Đanpjerom Venturom, Manćini je došao u momentu kada je reprezentacija bila „nokautirana”. I šta je uradio? Povezao 33 meča bez poraza, uz ofanzivni fudbal je lansirao veliki broj mladih zvijezda poput Nikola Barele, Nikola Zaniola, Manuela Lokatelija, Federika Kjeze, Matea Pesine, iskusnijih Leonarda Spinacolu, Žoržinja...

Ovogodišnji Euro je kruna, titula bi samo zaokružila čudesni Manćov put sa „azurima”.

- Italija je na mjestu koje joj pripada - rekao je Manćini i nastavio:

- Na ovom Euru smo pokazali zrelost, disciplinu, glad za pobjedom i veliku želju da ginemo za boje ove zemlje.

U finalima, ipak, sve to ide na stranu, traži se samo pobjeda - po svaku cijenu.

- Želim da atmosferu na Vembliju pretvorimo u prednost, jer će pritisak sigurno biti na protivniku. Finale je utakmica u kojoj svi moraju da budu fokusirani, ali i pravi momenat da svaki igrač uživa na terenu - jasan je bivši trener Intera i Mančester sitija.

Manćini je pred finale dobio i podršku kojoj se vjerovatno nije nadao - od medija iz Škotske.

„Spasi nas Roberto, ti si nam posljednja nada. Ne možemo podnijeti da nas Englezi i narednih 55 godina smaraju”, napisao je „Nešnal”, list koji podržava škotsku nezavisnost.

Bonus video: