EURO sa 32 selekcije? UEFA analizira mogućnost da proširi završnicu

Novi sistem Evropskog prvenstva morao bi, međutim, da promijeni i sistem kvalifikacija, jer bi bile bespredmetne, s obzirom da šanse da velesile propuste završnicu praktično ne bi postojale

1747 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Podstaknuta uspjehom ovogodišnjeg Evropskog prvenstva, UEFA istražuje mogućnost da EURO u bliskoj budućnosti proširi sa 24 na 32 učesnika.

Preispitivanje formata dolazi kada se uspostavlja postupak nadmetanja za domaćinstvo šampionata 2028. godine, kada bi novi sistem mogao za zaživi.

Tek 2016. turnir je proširen sa 16 na 24 ekipe. Ali, UEFA počinje da analizira izvodljivost da 32 od svojih 55 članica igraju na šampionatu 2028, rekli su za Associated Press ljudi koji poznaju taj proces.

Novi sistem Evropskog prvenstva morao bi, međutim, da promijeni i sistem kvalifikacija, jer bi bile bespredmetne, s obzirom da šanse da velesile propuste završnicu praktično ne bi postojale.

AP navodi primjer da je Engleska postigla je 12 golova i primila samo jedan u dvije kvalifikacione utakmice protiv Crne Gore, a Italija je Lihtenštajn savladala sa 6 0 i 5:0.

Ne postoji jasan vremenski okvir kada bi UEFA mogla da donese odluku o proširenju Evropskog prvenstva.

Italija, koja je poslednji put bila domaćin velikog turnira 1990. godine, smatrala se potencijalnim domaćinom za EURO 2028, ali stadioni bi zahtijevali značajna ulaganja kako dočekali i 24 selekcije.

Rusija ima uspostavljenu infrastrukturu nakon što je uložila ogroman novac da bude domaćin Mundijala 2018. godine.

Turska bi se mogla vratiti sa još jednom ponudom nakon što nije dobila domaćinstvo 2012. i 2016...

Bonus video: