Kin: Sterling i Griliš nisu smjeli da gledaju dijete kako šutira penal

„Ne smiješ da pustiš stidljivog momčića od 19 godina prije tebe. Oni su mnogo iskusniji, Sterling je osvajao trofeje, oni su morali prije te djece da istupe i da šutiraju”, rekao je Kin na ITV, čiji je stručni konsultant

7490 pregleda 2 komentar(a)
Trenutak odluke: Đanluiđi Donaruma brani penal Bukaja Sake, Foto: Reuters
Trenutak odluke: Đanluiđi Donaruma brani penal Bukaja Sake, Foto: Reuters

Dvadeset pet godina nakon besane noći i eliminacije od Njemačke u polufinalu Eura na „Vembliju”, Garet Sautgejt je opet postao tragičar engleskog fudbala.

Nekadašnji štoper, koji je tog 26. juna 1996. promašio penal u šestoj seriji protiv „elfa”, kao posljednja tri izvođača protiv Italije u sinoćnjem finalu izabrao je tri momka čiji je prosjek starosti 21 godina i sedam mjeseci - Markusa Rašforda, Džejdona Sanča i Bukaja Saku.

Sva trojica su promašila, iako je Rašford do sinoć pogodio 15 od 17 izvedenih penala, a Sančo 10 od 11.

Saka ga, s druge strane, nikada nije izveo u seniorskoj konkurenciji, a legendarni kapiten Mančester junajteda Roj Kin je kritikovao Sautgejta, ali i iskusnije igrače, zbog toga što su pustili mlado krilo Arsenala da postane žrtveni jarac.

„Ako si ti Sterling, ako si ti Griliš, ne možeš da ostaneš da gledaš kako dijete ide da izvede penal prije tebe. To ne može! Ne smiješ da pustiš stidljivog momčića od 19 godina prije tebe. Oni su mnogo iskusniji, Sterling je osvajao trofeje, oni su morali prije te djece da istupe i da šutiraju”, rekao je Kin na ITV, čiji je bio stručni konsultant.

Pitanje je da li je Sterling pravi izbor, jer je u karijeri iskoristio svega dva od penala, a Griliš je jedini u karijeri šutirao prije pet i po godina u meču rezervista Premijer lige i pogodio.

Svejedno, bili su bolji izbor od Sake, s čim je saglasan i Kinov nekadašnji saigrač, Gari Nevil.

„Kada smo vidjeli Saku kako ide da šutira penal, siguran sam da smo svi očekivali da će biti Sterling ili Griliš na njegovom mjestu. Redosljed izvođača penala je trebalo da se utvrdi na treningu, a ne da bude na dobrovoljnoj bazi u posljednjem trenutku. Penali se vježbaju, trebalo je poslednjih dana da se radi na tome, pa da se zavisno od uspješnosti odredi ko će ih šutirati, ako bude trebalo”, jasan je Nevil.

Bivši desni bek Junajteda je pohvalio i Đanluiđija Donarumu.

„Rašford je sve uradio dobro, osim završnog čina. Sančov penal je bio takav da to golmani uvijek odbrane ako pogode stranu. Isto važi i za Sakin udarac. Donaruma je sjajan golman i ako krene na pravu stranu, velike su šanse da će penal odbraniti. On je ogroman”, objasnio je Nevil.

Kin smatra da igrači nisu mogli da se pripreme za penal seriju i sve što ide s njom.

„Zanimljivo mi je kada se priča kako igrači mogu da se pripreme za ovakvu situaciju kroz razne podatke, sportsku nauku… Ali, ne može da se napravi replika situacije kakva je penal serija u finalu Evropskog prvenstva, kada je more ljudi na tribinama, a ogromni golman ispred vas. Što kaže Majk Tajson - svako ima plan dok ne dobije udarac u lice”, slikovit je bio prgavi Irac.

Bonus video: