Kako je Manćini predvidio titulu: Ako se Euro pomjeri, napredovaćemo i napasti titulu

„Tokom ovog perioda poboljšaćemo se u smislu iskustva, ali i taktički i tehnički. Imamo jaku ekipu koja će se boriti za titulu. Osvojiti Evropsko prvenstvo prvi put poslije 1968. godine bilo bi veličanstveno. Imamo kvalitet za to. Možemo da podignemo pehar”, rekao je Manćini u intervjuu za Sportmediaset

14447 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prije nešto više od godinu, UEFA je donijela neizbježnu odluku: da odloži Euro 2020, jer nisu postojali uslovi za održavanje takmičenja zbog pandemije kovid-19.

Isto se dogodilo i sa Olimpijskim igrama u Tokiju i mnogim drugim takmičenjima.

U to vrijeme, Roberto Manćini je žalio zbog neizbježnog odgađanja, ali je vidio i pozitivne aspekte toga.

U aprilu prošle godine izrekao je riječi koje sada djeluju kao proročanstvo - da će dodatna godina koristiti njegovom mladom timu da „poraste” i napadne titulu.

„Mi smo jedan od najmlađih timova i zbog toga jedna godina pravi veliku razliku. Tokom ovog perioda poboljšaćemo se u smislu iskustva, ali i taktički i tehnički. Imamo jaku ekipu koja će se boriti za titulu. Osvojiti Evropsko prvenstvo prvi put poslije 1968. godine bilo bi veličanstveno. Imamo kvalitet za to. Možemo da podignemo pehar”, rekao je Manćini u tom intervjuu za Sportmediaset.

Petnaest mjeseci kasnije, proročanstvo se obistinilo. Ili je samo Manćo bolje vidio nego svi da će Đanluiđi Donaruma, Enriko Kjeza, Nikolo Barela, Manuel Lokateli i ostali predvodnici novog talasa postati klasa.

A imao je i sreću da jedan od najboljih štoperskih parova XXI vijeka, Đorđo Kjelini - Leonardo Bonući, bude zdrav...

Kad smo već kod podsjećanja, ovako je o njima govorio Žoze Murinjo 2018. godine, nakon poraza njegovog Mančester junajteda od Juventusa (1:0) na „Old trafordu”.

„Gospodin Kjelini i gospodin Bonući bi mogli da drže predavanja na Harvardu kako da budete centralni defanzivac”, rekao je tada Specijalni, a njihov čas su sinoć samo mogli da gledaju Hari Kejn, Rahim Sterling...

Bonus video: