Ubjedljivi porazi crnogorskih ekipa u Evropi: Mogren pamti teniskih 6:0, 6:0 protiv Kopenhagena, brukanje Čelika...

Crnu Goru u evropskim takmičenjima predstavljali su Budućnost, Sutjeska, Rudar, Mogren, Mladost (današnji OFK Titograd), Grbalj, Lovćen, Petrovac, Bokelj, Zeta, Iskra i Čelik. Ove sezone debitovali su Dečić i Podgorica

42894 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Fudbaleri Budućnosti nakon sinoćnjeg meča, Foto: Boris Pejović
Fudbaleri Budućnosti nakon sinoćnjeg meča, Foto: Boris Pejović

Fudbaleri Budućnosti sinoć su pretrpjeli najubjedljiviji poraz u evropskim takmičenjima u klupskoj istoriji - crnogorski šampion na svom terenu izgubio je od finskog Helsinkija 4:0 i završio učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa će sezonu u Evropi nastaviti u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Prije meča sa Helsinkijem, dva najubjedljivija poraza Budućnost je pretrpjela od Leverkuzena 1995. i La Korunje 2005. godine. Njemački i španski tim slavili su u Intertoto kupu identičnim rezultatom - 3:0.

A kada se govori o ubjedljivim porazima crnogorskih klubova u Evropi, prva asocijacija je Čelik. Ekipa iz Nikšića je 2012. godine debitovala u evropskim takmičenjima, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisala banjalučki Borac, a onda je u prvom meču drugog kola od ukrajinskog Metalurga iz Donjecka izgubila 7:0. Ukrajinci su u revanšu, u Nikšiću slavili 4:2.

Sezonu kasnije Čelik je u prvom kolu istog takmičenja igrao sa mađarskim Honvedom, a nakon poraza u Nikšiću (1:4), uslijedilo je brukanje u Mađarskoj i poraz 9:0.

Tu nije bio kraj Čelikovim avanturama u Evropi - 2014. u kvalifikacijama za Ligu Evrope od slovenačkog Kopra izgubili su 5:0 na domaćem terenu i 4:0 u gostima.

Sautakmice Čelika i Kopra
Sautakmice Čelika i Koprafoto: Savo Prelević

Pamti se i debakl Mogrena 2009. godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Budvani su u prvom kolu eliminisali Hibernijans sa Malte, a onda su u dvomeču sa Kopenhagenom primili 12 pogodaka - 6:0 u Danskoj, 6:0 u Podgorici.

Fudbaleri Mogrena nakon debakla protiv Kopenhagena
Fudbaleri Mogrena nakon debakla protiv Kopenhagenafoto: Vijesti

Sutjeska je najubjedljiviji poraz u Evropi u klupskoj istoriji pretrpjela od moldavskog Šerifa 2013. godine u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Ekipa iz Tiraspolja slavila je u Nikšiću 5:0, nakon što je u prvom meču, u Moldaviji bilo 1:1.

Mladost (današnji OFK Titograd) je 2013. godine stigla do trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Protivnik u toj rundi bila je španska Sevilja, koja je nakon pobjede (3:0) u prvom meču, u revanšu u Podgorici slavila 6:1. Španci su te sezone osvojili Ligu Evrope.

Poraz od Sevilje najubjedljiviji je u klupskoj istoriji ekipe iz Podgorice. Pamti se i poraz od CSKA iz Sofije 4:0 u prvom meču kvalifikacija za Ligu Evrope prije dvije godine.

Rudar iz Pljevalja je dva najubjedljivija poraza pretrpio od Liteksa iz Loveča (4:0) i Slaska iz Vroclava (4:0). Bugarski tim slavio je u Podgorici 4:0 u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona 2010. godine, dok su Poljaci bili bolji tri godine kasnije u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Kada je riječ o Zeti, tim iz Golubovaca je 2012. stigao do plej-of runde kvalifikacija za Ligu Evrope. Protivnik je bio holandski gigant, PSV, koji je u prvom meču slavio 5:0, a u revanšu 9:0.

OFK Petrovac je u Evropi igrao 2009. godine. Nakon što su eliminisali kiparski Anortozis u drugom kolu, Petrovčani su u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisani od Šturma iz Graca, koji je u revanšu na svom terenu slavio 5:0.

Izlet u Evropu imao je i kotorski Bokelj, koji je prije pet godina igrao kvalifikacije za Ligu Evrope protiv Vojvodine. U prvom meču bilo je 1:1, ali je ekipa iz Novog Sada u revanšu, na domaćem terenu slavila 5:0.

Od crnogorskih klubova, u Evropi su igrali još Grbalj, Lovćen i Iskra i takmičenje završavali nakon tijesnih poraza.

Grbalj je 2007. u Intertoto kupu eliminisan od rumunske Glorije (1:1, 2:1), a godinu dana kasnije u istom takmičenju bolji je bio turski Sivaspor (2:2, 1:0). Lovćen je jedini put u Evropi igrao 2014. godine kada je Cetinjane u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisao Željezničar (0:0, 1:0), dok je Iskra prošle sezone takmičenje kvalifikacijama za Ligu Evrope završila porazom (1:0) od Lokomotive iz Plovdiva u prvom kolu.

Ove sezone u kvalifikacijama za Ligu konferencija debitovali su Podgorica i Dečić.

Bonus video: