Điđo Donaruma - dijamant na golu PSŽ-a

Donaruma je u Pariz stigao kao slobodan igrač nakon što mu je istekao ugovor sa Milanom

7234 pregleda 5 komentar(a)
Donaruma, Foto: Reuters
Donaruma, Foto: Reuters

Najbolji igrač Evropskog prvenstva, Italijan Đanluiđi Donaruma od juče je i zvanično fudbaler PSŽ-a.

Prije Donarume, PSŽ je doveo Ašrafa Hakimija, Đinija Vajnalduma i Serhija Ramosa.

Donaruma je u Pariz stigao kao slobodan igrač nakon što mu je istekao ugovor sa Milanom. Odbio je da produži ugovor sa "rosonerima", dugo se spekulisalo gdje će nastaviti karijeru, a na kraju je u dogovoru sa menadžerom Minom Rajolom odabrao PSŽ.

Italijan je ponikao u Milanu, a šansu da debituje za prvi tim dao mu Siniša Mihajlović. U prvi tim uvršten je u februaru 2015. godine tri dana prije 16. rođendana. Narednog mjeseca potpisao je prvi profesionalni ugovor.

Prvi meč u Seriji A odigrao je u oktobru 2015. godine protiv Sasuola. Imao je 16 godina i 242 dana i postao je drugi najmlađi fudbaler, koji je igrao u italijanskoj prvoj ligi.

"On je budućnosti italijanskog fudbala", govorili su tada Donarumini saigrači.

I nisu pogriješili. Donaruma se ustalio na golu, potom 2018. godine postao najmlađi fudbaler, koji je u Seriji A odigrao 100 mečeva. Imao je 19 godina i 49 dana.

U sezonama 2019/2020 i 2020/2021 izabran je za najboljeg golmana u Seriji A. Prije godinu dana, u svom 200. meču na golu Milana prvi put je bio sa kapitenskom trakom oko ruke.

Kada je riječ o reprezentativnoj karijeri, Donaruma je prije šest godina igrao na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina, dok je godinu dana kasnije branio za mladu reprezentaciju Italije.

Za A tim debitovao je 2016. u prijateljskom meču sa Francuskom. Na poluvremenu je zamijenio Điđija Bufona i sa 17 godina i 189 dana postao najmlađi italijanski golman svih vremena.

"Može da ima izvanrednu karijeru. Mora pravilno da se razvija i da izbjegava pritisak", govorio je Bufon jednom prilikom o mlađem kolegi.

Ove godine Donaruma je dokazao da je golman svjetske klase. Branio je sjajno na Evropskom prvenstvu, osvojio titulu i postao prvi golman koji je izabran za najboljeg igrača jednog šampionata Evrope.

A najbolje, čini se, tek slijedi.

Bonus video: