Super subota - londonski, rimski i madridski derbi

Subota donosi tri velika gradska derbija u najjačim ligama - u Londonu će u 13.30 igrati Arsenal i Totenhem, Rim će u 18 biti domaćin "derbija dela kapitale", okršaja Rome i Lacija, dok se u 20.45 igra "el derbi madrilenjo", sudar Reala i Atletika.
58 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Savić i Karim Benzema, Foto: Reuters
Stefan Savić i Karim Benzema, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2017. 17:19h

Klupski fudbal se vraća na scenu, nakon 14-dnevne pauze zbog završnih reprezentativnih borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Subota donosi tri velika gradska derbija u najjačim ligama - u Londonu će u 13.30 igrati Arsenal i Totenhem, Rim će u 18 biti domaćin "derbija dela kapitale", okršaja Rome i Lacija, dok se u 20.45 igra "el derbi madrilenjo", sudar Reala i Atletika.

Venger strepi od Kina i Eriksena

Prošlo je vrijeme kada je Arsenal bio favorit protiv Totenhema - "sparsi" su prošlu sezone završili ispred Arsenala na tabeli, što se dogodilo prvi put u 21-godišnjoj Vengerovoj eri na klupi "tobdžija".

Totenhem i sada stiže na noge omraženom rivalu iz sjevernog Londona sa četiri boda više, a prošlo je samo 11 kola...

Francuski trener se, međutim, ne slaže da je njegov tim autsajder...

"Ne, zašto bi bio? Totenhem je dobra ekipa, ali mi imamo kvalitet da pobijedimo ovaj meč i to želimo da pokažemo. Dobri smo kod kuće i naša forma na domaćem terenu u nastavku sezone će biti od vitalnog značaja kada je u pitanju naš plasman na tabeli", kazao je Venger, čija ekipa je šesta na tabeli.

Totenhem je slavio samo dva puta na posljednja 32 gostovanja Arsenalu. Venger zato ne strijepi od tradiije, koliko od dvije Totenhemove vedete koje su u zastrašujućoj formi - Hari Kejn se oporavio od povrede, dok se Kristijan Eriksen vraća u London nakon simultanke u Dablinu, gdje je het-trikom odveo Dance na Mundijal.

"Nema favorita u ovakvoj vrsti utakmice. Venger je fantastičan trener, volim ga i poštujem. Toliko godina je Arsenal na tabeli završavao ispred Totenhema i Venger zbog toha zaslužuje sve kredite. Ako ostanete na klupi takvog kluba pet godina, znači da ste dobar trener. Ako ostanene 10, znači da ste vrlo dobar. Ako ostanete 20, znači da ste specijalan trener", kazao je Maurisio Poketino, trener Totenhema.

Veliki ulog u rimskom derbiju

Mnogo velikih derbija odigrali su Roma i Lacio, ali odavno ulog nije bio tako veliki za obje ekipe.

Odavno se i nije desilo da Lacio u "derbi dela kapitale" ulazi kao bolje plasiran tim od Rome. "Nebesko-plavi", doduše, imaju samo bod više, a oba tima imaju i po jednu zaostalu utakmicu, u kojima bi ih pobjede gurnule na sam vrh, tik uz vodeće, Napoli i Juventus.

"Mi smo manji tim od Juventusa, Napolija, Rome, Intera, možda čak i od Milana, ali posvećenost i požrtvovanost koju imaju moji fudbaleri, govore mi da možemo da igramo ravnopravno protiv bilo koga", kaže trener Lacija Simone Inzagi, koji trebalo da počne sa crnogorskim reprezentativcem Adamom Marušićem po desnoj strani.

Inzagi vodi Lacio od 2016. i već ima dva "skalpa" protiv gradskog rivala, kojeg je prošle sezone eliminisao u Kupu, a savladao ga je kao gost u prvenstvu (3:1), u posljednjem derbiju Franćeska Totija.

Sjutra ga, međutim, očekuje jednako mlad i perspektivan trener - Euzebio di Franćesko (48) radi sjajne stvari sa "vučicom" ove sezone, čak je i drži na prvom mjestu pakleno teške grupe Lige šampiona, u kojoj su Čelsi i Atletiko Madrid.

Di Franćesko će večeras biti prvi put na rimskom derbiju - kao trener.

"Kada sam imao svoj prvi rimski derbi kao igrač Rome, 1999, svi smo otišli ispod južne tribine prije meča. Zapamtio sam - moje noge se nikada nisu tresle kao pred taj meč", kazao je Di Franćesko.

Tenzije u Realu pred prvo gostovanje na "Vandi"

Real i Atletiko igrali su 160 puta u Primeri, 217 puta računajući sva takmičenja, a večeras će se prvi put sastati na "Vandi Metropolitano", novoigrađenom Atletikovom stadionu.

Neće to biti derbi za titulu, jer je Barsa odmakla - ima čak osam bodova više od madridskih rivala, koji su povravnati na trećem mjestu, a u leđa gledaju čak i Valensiji.

Ulog će, međutim, kao i uvijek biti ogroman, a velike tenzije iz tabora Reala, evropskog šampiona, obilježile su dane pred gostovanje Atletiku.

Zinedin Zidan, trener Reala, morao je tako da danas demantuje da su dvije najveće zvijezde tima, Kristijano Ronaldo i Serhio Ramos - u otvorenom sukobu, kako je izvjestila tiražna i uticajna "Marka".

"Ne postoji nikakav problem među njima. Ništa nas ne može poremetiti. Znamo da oko Reala uvijek ima buke, niko ne može da zabrani nikome da priča i piše šta hoće", kazao je Zidan.

Stefan Savić, u paru sa Dijegom Godinom, imaće zadatak da zaustavi Kristijana Ronalda i Karima Benzemu, najopasnije igrače Reala u vrhu napada.

Njih dvojica su, međutim, u dosadašnjem dijelu sezone zaustavljali sami sebe, jer su dali samo po jedan gol.

"Suočićemo se sa najboljim timom na svijetu - prvakom Evrope, ekipom koja je prekinula dominaciju Barselone u Španiji, timom koji je sakupio sve najboilje momke iz drugih timova u Španiji. Veliki izazov za nas, posebno zbog toga što ćemo prvi put dočekati takav tim na novom stadionu", kazao je Simeone.

Za Atletiko, madridski derbi ima i statistički značaj - ako izbjegbu poraz, "kolćonerosi" će postaviti novi klupski rekord po broju utakmica koje nisu izgubili na startu sezone (12).

Bonus video: