Asovi iz sjenke

Fudbaleri koji su obilježili Evropsko prvenstvo u fudbalu, ali su ostali „ispod radara”

10457 pregleda 1 komentar(a)
Patrik Šik, Foto: Beta/AP
Patrik Šik, Foto: Beta/AP

Računi su se sveli, Italijani su proslavili titulu prvaka Evrope, Englezi pretjerali u tugovanju, sve začinili rasističkim uvredama na račun reprezentativaca Albiona (Markusa Rašforda, Džejdona Sanča i Bukaja Sake).

Đanluiđi Donaruma je obilježio turnir, a ko su igrači koji su iz sjenke odradili veliki posao i skrenuli pažnju?

ALEKSANDER ISAK: Šveđanin je bio fenomenalan u gotovo svakoj utakmici na Evropskom prvenstvu, iako nije postigao nijedan gol. Član je Sosijedada, za koji je prošle sezone pogodio 17 puta. Nedavno je povezivan s Čelsijem, pominje se cifra od 59 miliona funti, a žele ga i Real Madrid i Arsenal.

Aleksander Isak
foto: Beta/AP

RENATO SANČES: Portugal je završio Euro u osmini finala eliminacijom od Belgije, ali je Sančes nastavio razvojni put. Stigao je na Euro kao prvak Francuske s Lilom, sada može da bira novi klub - pominje se povratak u Bajern, ali i dolazak u Liverpul. Pita se Lil, Jirgen Klop je spremio 27 miliona funti za 23-godišnjeg vezistu.

MIKEL DAMSGARD: Tužne su okolnosti zbog kojih je dobio pravu šansu u timu Danske, ali je iskoristio svaki momenat. Mladi igrač Sampdorije je zaigrao tek kada je Kristijan Eriksen iz poznatih razloga morao da odustane i oduševio - golčina Englezima na „Vembliju” iz slobodnog udarca ga je lansirala među zvijezde, pa se sada Sampdorija brani od ponuda. Teško će se i odbraniti, jer 21-godišnji ofanzivni fudbaler ima potencijal za mnogo veći klub. I njega žele Real i Liverpul.

PATRIK ŠIK: Češka usijana glava, čovjek koji je godinama lutao i izgleda riješio da se smiri. Predvodio je Čehe na Euru, dao pet golova, uključujući i onaj sa 45 metara Škotima. Prošle sezone se 25-godišnji Šik upisao 13 puta za Bajer iz Leverkuzena, a sada ga mjerka Vest Hem. U Londonu su mu saigrači i reprezentacije Tomaš Souček and Vladimir Coufal.

DENZEL DAMFRIS: Ni on, kao ni ostali s ove liste, nije bio anonimus prije EP. Damfris je desni bek PSV-a, igra odlično u holandskoj ligi, a sada je pokazao da može da igra i mnogo ozbiljniji fudbal. Postigao je dva gola na Euru, na kraju su njegove partije ostale u sjenci eliminacije „lala” u osmini finala. Damfrisa (25) žele Inter i Everton.

Denzel Damfris
foto: Beta/AP

ROBIN GOSENS: Ono što je Gosens pokazivao na Euru su samo potvrda onoga što radi posljednje dvije sezone u Seriji A. Posjeduje ogroman napadački kvalitet, a s EP će se pamtiti kako se poigravao s Portugalcima u pobjedi 4:2 (dao je dva gola i jednom asistirao). Atalanta samo čeka pravu ponudu za 27-godišnjeg lijevog beka iz Njemačke.

MANUEL LOKATELI: Povreda Marka Veratija ga je uvela u prvu postavu Italije, prije nego je impresionirao u duelima s Turskom i Švajcarskom. Član je Sasuola od 2019, sada postaje sve izvjesnije da 23-godišnji vezista, Milanov fudbalski proizvod, karijeru nastavlja u Juventusu.

PEDRI: Ronald Kuman mu je dao šansu u Barseloni, a Luis Enrike namijenio veliku ulogu u reprezentaciji Španije. Oba testa je omaleni 18-godišnji majstor položio najvećom ocjenom. Za Barsu nema dileme - Pedri nije na prodaju.

JOAKIM MAELE: U decembru 2020. je iz Genka stigao u Atalantu, a ovog ljeta se predstavio Evropi i svijetu s Danskom. Koštao je italijanski klub svega 10 miliona, sada Maele (25) vrijedi makar tri puta više.

Bonus video: