Giljen spreman za izazov: Nema straha od Makabija

Sutjeska uz dosta problema eliminisala gruzijsku Gagru, sada se sprema za drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencija i duel sa Izraelcima

2326 pregleda 6 komentar(a)
„Želimo da se izigramo”: Vladan Giljen, Foto: Savo Prelević
„Želimo da se izigramo”: Vladan Giljen, Foto: Savo Prelević

Gruzijska Gagra je namučila fudbalere Sutjeske, ali prvi plan za ljeto je prošao. Nikšićani su u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu konferencija nakon što su u dva meča pokazali više, ali daleko od toga da su bili dominantni.

Gagra je na DG areni u prvom meču pokazala da nije zalutala u Evropu, a Sutjeska je u revanšu odbranila pobjedu od 1:0 i remijem (1:1) izborila prolaz.

„Malo smo ih potcijenili, mislili smo da ćemo ih lakše savladati u prvom meču. Nismo zadovoljni kako smo ušli u taj duel, 1:0 je bio rezultat koji ne garantuje mnogo za revanš”, rekao je golman Sutjeske Vladan Giljen.

A u Tbilisiju je Sutjeska imala kontrolu, povela početkom drugog poluvremena golom Nikole Janjića. Kasnije je desetak minuta strahovala kada je domaćin izjednačio, ali kada se sve sabere, u drugu rundu kvalifikacija je pošao bolji tim.

„Mogli smo ranije da riješimo sve, jer smo stvarali šanse i kod 0:0 i kod 1:0. Promašivali smo, a onda sam primio evrogol. Nisam vidio tu loptu, prvo je krenula lijevo, pa promijenila pravac. Kao da mu je prešla preko noge... Srećom nismo kažnjeni za promašaje”, dodaje Giljen.

Uloga favorita protiv Gagre je opravdana, sada se uloga mijenja - Sutjesku čeka dvomeč sa Makabijem iz Tel Aviva u kojem je autsajder. Prva utakmica je u četvrtak na DG areni, revanš 29. jula u Tel Avivu.

„Bićemo rasterećeniji od rivala, to je sigurno. Ali, imamo dovoljno motiva da se suprostavimo Izraelcima. Želimo da se izigramo, da pokažemo da imamo kvalitet i da se približimo iznenađenju ako nam se ukaže prilika”, jasan je iskusni čuvar mreže.

Za razliku od Gagre, Makabi nije u takmičarskom ritmu. Izraelsko prvenstvo počinje tek krajem avgusta, a tim sa „Blumfilda” između dva meča sa našim predstavnikom čeka i domaći Superkup protiv Makabi Haife.

„Makabi je prije nekoliko dana pobijedio Herenven u pripremnom meču, prije toga je poražen od NAC Brede. Ali, ti dueli teško da mogu da budu mjerilo. Kako god, moramo da budemo agresivni od prvog minuta, pa da vidimo šta to može da nam donese”, zaključio je Giljen.

Sutjeska i Budućnost (koja se sastaje sa Torshavnom sa Farskih Ostrva) danas će saznati imena potencijalnih rivala za treće kolo kvalifikacija. Žrijeb je u 14 sati.

Jači smo nego prošle godine

Sutjeska u naredno kolo kvalifikacija ulazi jača za dva pojačanja - između dva duela sa Gagrom su stigli štoper Meldin Drešković i zadnji vezni Marko Zoćević.

Ovog ljeta su Sutjesku pojačali i Miloš Drinčić, Marko Matanović, Darko Nikač i Marko Vučić, a nije isključeno da do početka crnogorskog prvenstva (narednog vikenda) dođe još neko ime. Kao ni da neko napusti grad pod Trebjesom.

„Nemam dileme da smo jači nego prošle godine. Prije svega, imamo mnogo više opcija u odbrani. Radi se dobro i vjerujem da ćemo biti konkurentniji u borbi za trofeje nego što je bio slučaj posljednje dvije sezone”, rekao je Giljen.

Titula je u vlasništvu Budućnosti.

„Mislim da će ove sezone borba za trofeje biti mnogo zanimljivija”, dodao je Giljen.

Bonus video: