Od megalomanskih kupovina do "pametnih" investicija: Kako se transformisao PSŽ

U periodu od 2011. do 2020. godine arapski šeici na čelu kluba potrošili su ukupno milijardu i 250 miliona eura, ali Pari Sen Žermen je u posljednje vrijeme promijenio kurs

9003 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Marca
Foto: Marca

Nakon perioda megalomanskih kupovina (Nejmar i Mbape zbirno su koštali skoro pola milijarde eura), Pari Sen Žermen je promijenio transfer politiku.

Cilj, naravno, ostaje isti - osvajanje Lige šampiona.

U periodu od 2011. do 2020. godine arapski šeici na čelu kluba potrošili su ukupno milijardu i 250 miliona eura.

Iako "sveci" ne prestaju da ulažu - prošlog ljeta su potrošili 62 miliona, ovog već 76 - činjenica da su tri igrača svjetske klase doveli kao slobodne agente ide u prilog tome da se klub konačno ponaša tržišno, da prati dešavanja i raguje pravovremeno.

Golmnan Đanluiđi Donaruma, defanzivac Serhio Ramos i vezista Žoržinio Vajnaldum stigli su, naime, u Grad svjetlosti nakon što su im istekli ugovori sa Milanom, Realom, odnosno Liverpulom.

Zbirno su koštali - nula eura, barem kada je u pitanju obeštećenje.

Serhio Ramos
foto: Marca

PSŽ je, po riječima trenera Maurisija Poketina, pažljivo birao.

"Svi igrači koje smo doveli imaju jak pobjednički mentalitet. Osvojili su mnogo trofeja - naravno, ne sa Pari Sen Žermenom, ali ćemo sve svi zajedno potruditi da u našem klubu nastave da osvajaju", kazao je Poketino.

Osim njih, u Pariz su ovog ljeta stigli Ašraf Hakimi iz Intera koji je plaćen 60 miliona eura i Danilo Pereira iz Porta (16 miliona).

Još jedna, jaka orjentacija kluba ovog ljeta nije na dovođenju, već na - zadržavanju fudbalera.

U PSŽ-u, naime, rade sve kako bi zadržali Kilijana Mbapea, uz Nejmara najveću zvijezdu kluba.

Reprezentativcu Francuske i jednom od najvrjednijih svjetskih napadača ugovor ističe ljeta 2022, a klub se sprema da mu ponudi novi.

Kako bi bilo novca, te kako ne bi došlo do kršenja Uefinog finansijskog fer-pleja, klub je spreman i da se odrekne pojedinih fudbalera - jer, ostanak Mbapea je prioritet.

Kilijan Mbape
foto: Reuters

Tako su, navodno, vezista Leandro Paredes (vrijedi oko 20 miliona eura), Idrisa Gueje (15 miliona), Rafinja (15 miliona), Pablo Sarabija (22 miliona) i Mauro Ikardi (do 40 miliona) slobodni da idu ako neki klub ponudi nabrojane cifre.

Sve su to fudbaleri koje bi PSŽ "žrtvovao" da bi Mbape ostao.

Plata koja se Mbapeu nudi - jednaka je onoj koju prima Nejmar.

PSŽ je, inače, već produžio ugovore sa Nejmarom, Di Marijom, Drakslerom, Navasom i Bernatom, a sada je na redu Mbape za kojeg je odavno zainteresovan Real Madrid.

No, adut PSŽ-a je novac - Real ne može da ga plati, barem ne onoliko koliko mogu Parižani.

Bonus video: