Budućnost na Farskim Ostrvima: Mnogo razloga za oprez

Šampionat Farskih Ostrva je bolje rangiran od crnogorskog, mlada reprezentacija Farana je prošle godine kod kuće pobijedila Crnu Goru, B36 je 2018. eliminisao OFK Titograd, ali Budućnost je i dalje favoriti protiv HB Toršavna (sjutra, 20 h)

5862 pregleda 4 komentar(a)
Fudbaleri Budućnosti po slijetanju na Farska Ostrva, Foto: FK Budućnost
Fudbaleri Budućnosti po slijetanju na Farska Ostrva, Foto: FK Budućnost

Nakon lake eliminacije od Helsinkija u kvalifikacijama za Ligu šampiona i sedam primljenih golova u dva meča, Budućnost je ponovo na sjeveru Evrope, s razlikom što je ovoga puta favorit.

HB Toršavn sa Farskih Ostrva rival je timu Mladena Milinkovića u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, a prva utakmica je sjutra u 20 sati na stadionu "Gundalur".

Razlike su, doduše, mnogo manje nego ranijih godina, vrijeme kada su Farani bili totalni autsajderi, a crnogorske ekipe favoriti - prohujalo je s vihorom, pa je prije tri godine došao dan kada je jedan tim sa Farskih Ostrva (B36) eliminisao našeg predstavnika (OFK Titograd).

Reputacija koju su crnogorski klubovi stekli u Evropi u posljednje vrijeme, takođe, nije obećavajuća, ali Budućnost, kao najveći domaći klub, tim koji je prije 12 mjeseci napokon zabilježio respektabilan rezultat na evropskoj pozornici, mora da se izdigne - HB Toršavn stoga, treba da bude usputna stanica do najvjerovatnijeg duela sa izraelskim prvakom Makabijem iz Haife u trećem kolu kvalifikacija najmlađeg takmičenja Uefe.

„Ulazimo u utakmicu kao favoriti, ali to moramo da opravdamo na terenu. Moramo od prvog minuta da budemo motivisani i koncetrisani i mislim da ćemo na kraju da se radujemo i rezultatski mirno sačekamo revanš“, kazao je novi napadač Budućnosti Šaleta Kordić, koji bi večeras trebalo da debituje u plavom dresu.

Fudbaleri Budućnosti
foto: FK Budućnost

Naporan put imali su fudbaleri crnogorskog šampiona do male ostrvske zemlje na samom sjeveru Evrope, države živopisnih pejzaža, ali i hladnih vjetrova i česte magle.

Od Podgorice, preko Osla, do Toršavna, gdje su se dodatno zadržali na aerodromu zbog obaveznih testova na koronavirus - tako je protekao put koji je, sveukupno, trajao skoro sedam sati...

"Mnogi Toršavn, generalno i timove sa Farskih ostrva, gledaju kao amaterske, ali mi smo svjesni da posjeduju kvalitet. Očekujem jaku utakmicu sa puno trke i borbe“, poručio je lijevi bek Budućnosti Andrija Ražnatović.

Fudbaleri Budućnosti
foto: FK Budućnost

Koeficijent koji ima šampionat Farskih Ostrva, i koji je na Uefinoj tablici za tri mjesta bolje plasiran od crnogorskog (47, nasprem 50.) takođe potvrđuje da je vrijeme kada su naši timovi bili jasni favoriti protiv bilo koga - davno je prošlo...

"„Mislim da je naša prednost to što smo taktički i tehnički bolja ekipa od Toršavna. Svjesni smo da možemo da namučimo protivnika, analizirali smo ga dobro. Na kraju krajeva, vježbali smo na treningu kako treba da igramo protiv Farana“, dodaje Kordić.

HB Toršavn je šampion Farskih Ostrva i najveći tamošnji klub - ekipa koja je jednom prošla u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i koja je kod kuće znala da odoli Malmeu (1:1), Helsinkiju (1:1), APOEL-u (1:1).

Trener je Njemac, mladi 33-godišnji Kevin Šindler, bivši igrač Verdera - mnogo je, dakle, razloga za oprez...

Fudbaleri Budućnosti
foto: FK Budućnost

"Koncetracija je najbitnija, a vjerujem da nam motiva neće nedostajati. Farani igraju fudbal sa dosta trčanja i kontakta, tako da moramo da im odgovorimo na isti način uz kvalitet koji posjedujemo“, poručio je 20-godišnji Ražnatović, koji je sa mladom selekcijom već boravio na Farskim ostrvima.

I nije se dobro proveo - 1:0 bilo je prošle godine za Farane.

Milinković je na sjever Evrope poveo 18 fudbalera - u pitanju su Miloš Dragojević, Đorđije Pavličić, Bogdan Milić, Anto Babić, Jovan Baošić, Vladan Adžić, Velimir Vlahović, Andrija Ražnatović, Nemanja Sekulić, Miomir Đuričković, Aleksa Ćetković, Miloš Raičković, Draško Božović, Viktor Đukanović, Petar Grbić, Igor Ivanović, Lazar Mijović i Šaleta Kordić.

Nema povrijeđenih vezista Luke Mirkovića i Vasilija Terzića, ali se zato u tim vraća Draško Božović, koji je "odložao" suspenziju zarađenu prije tri godine od pet evropskih utakmica.

Bonus video: