Nikšićani obećavaju da se neće pomjeriti Makabiju: Da se izmjerimo sa favoritom

"Teško da je Sutjeska imala jačeg evropskog rivala, ali predstojeći dvomeč doživljavamo kao pravu priliku da se izmjerimo i vidimo gdje smo u ovom trenutku", kaže trener Milija Savović uoči sjutrašnjeg meča na "DG areni" (20.30)

6032 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Janjić na meču sa Gagrom, Foto: Savo Prelević
Nikola Janjić na meču sa Gagrom, Foto: Savo Prelević

Težak zadatak ima Sutjeska, u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija - izraelski vicešampion Makabi iz Tel Aviva, prošlogodišnji učesnik grupne faze Lige Evrope, stiže na "DG arenu" kao izraziti favorit.

Prva utakmica je sjutra u 20.30 sati u Podgorici, revanš sedam dana kasnije u Izraelu.

"Teško da je Sutjeska u dosadašnjem evropskom putu imala jačeg rivala, ali predstojeći dvomeč doživljavamo kao pravu priliku da se izmjerimo i vidimo gdje smo u ovom trenutku", kaže trener Milija Savović.

Nikšićani su motivisani i rasterećeni...

"Čeka nas potpuno drugačija utakmica u odnosu na duele sa gruzijskom Gagrom u prethodnoj rundi. Tada smo imali imperativ prolaska, sada je obratna slika - potpuno smo rasterećni kada je u pitanju eventualni prolazak dalje, ali i smo i spremniji nego prije sedam dana. Ako trkački i na planu discipline budemo na nivou forme iz Tbilisija prošlog četvrtka, ubijeđen sam, možemo da pariramo Makabiju", ističe Savović.

"Ovo jeste prava prilika da pokažemo da naš kvalitet nije daleko od njihovog, ako je zaista tako. Moramo biti optimisti i mislimo da možemo da pokažemo nešto više".

Rival - iako poznat, trenutno je nepoznanica...

"Prvenstvo im nije počelo, još nisu igrali zvaničnu utakmicu ove sezone. Sve što možemo da zaključimo jeste na osnovu nekih igara iz prošle sezone, te utakmice smo gledali, ali bilo je dosta promjena. Po onome što smo čuli, malo su slabiji nego prošle sezone, ali u njihovu pravu snagu i trenutnu formu uvjerićemo se tek kada utakmica počne", ističe trener Sutjeske.

Na klupi "ponosa Izraela" sjedi Holanđanin Patrik van Luven, a na terenu su, osim domaćih fudbalera, Španci Luis Ernandes, nekadašnji igrač Malage i Saborit, koji je igrao za Atletik Bilbao, Portugalac Žeraldes, Gerero iz Paname, Blekmen sa Barbadosa i Uroš Nikolić iz Srbije.

Ko će igrati sjutra veče na "DG areni", tek će se vidjeti, ali je jasno da su mnogi parametri na strani Izraelaca, a Sutjeska će pokušati da iznenadi.

"Biće mnogo teže nego protiv Gagre. Makabi je odlična ekipa, sa mnogo iskustva u Evropi, a nije im strano ni igranje u Ligi šampiona. Autsajderi smo, ali pokazaćemo zube i nećemo dozvoliti da nas lako prođu. Drago nam je što možemo da se oprobamo sa talo jakim protivnikom", poručio je krilni vezista Sutjeske Nikola Janjić, koji je efektnim pogotkom u Gruziji trasirao put Nikšićanima do Makabija.

"U prvom meču sa Gagrom preuzeo sam rizik i u dogovoru sa stručnim štabom odlučio da igram uprkos povredi, što se na kraju ispostavilo dobro. Naš medicinski tim je odradio odličan posao da bih bio 100 odsto spreman za revanš, u kojem smo taktički odigrali vrlo dobro, mnogo bolje nego u Podgorici. Na kraju sam uz pomoć saigrača ispao prva zvijezda. Najbitniji je, ipak, uspjeh tima i samo o tome razmišljam - kazao je Janjić.

Osim porvijeđenog Bojovića, trener Savović može da računa na sve raspoložive snage.

Utakmica se igra sjutra u 20.30 sati na "DG areni", revanš je narednog četvrtka na stadionu "Blumfild" u Tel Avivu.

Makabi je, inače, samo jednom gostovao u Crnoj Gori - i poražen je ljeta 2010. od Mogrena u Nikšiću (2:1), ali je prošao dalje zahvaljujući pobjedi u prvoj utakmici u Tel Avivu (2:0).

Četiri godine kasnije Makabi je drugi put u istoriji igrao grupnu fazu Lige šampiona, kada je bio posljednji u društvu Čelsija, Dinamo Kijeva i Porta.

Bonus video: