Epska blamaža Budućnosti i najveći evropski šamar u istoriji kluba

Podgoričani izgubili 4:0 na Farskim Ostrvima od HB Toršavna i doživjeli najveći evropski udarac u istoriji kluba. Revanš je u utorak pod Goricom

52073 pregleda 960 reakcija 215 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Nakon poraza od Helsinkija 4:0, prethodne sedmice u kvalifikacijama za Ligu šampiona u Podgorici, te sedam primljenih golova u dva meča protiv finskog prvaka, mislilo se da ne može gore, ali su fudbaleri Budućnosti prevazišli sebe i identičnim porazom od HB Toršavna na Farskim Ostrvima (4:0) doživjeli najveći evropski šamar u klupskoj istoriji.

U jednoj od najava pred meč, trener Budućnosti Mladen Milinković kazao je da njegova ekipa već u prvoj utakmici želi da napravi dobar rezultat. Ispostavilo se da je optimizam bio bez iakvog pokrića, njegova ekipa "raspala" se na terenu treći put u samo 15 dana, bila je nemoćna i protiv tima koji je samo prije nekoliko sedmica, u pretkvalifikacijama za Ligu šampiona, izgubio kod kuće od prvaka Andore...

Tokom čitavog meča Farani su bili bolji rival, u napadu opasniji, a poveli su 45. minutu kada je Mihal Pržibilski iskoristio centaršut Danijela Johansena i matirao Miloša Dragojevića.

Budućnost
foto: Sofascore

Pržibilski je i nakon dva minuta igre u drugom poluvremenu postigao drugi gol, da bi na 3:0 povisio Petersen u 58. minutu. Bila je to kontra domaćih, lopta je kružila oko šesnaesterca, došla do Petera Petersena, koji je lažnjakom prevario jednog igrača Budućnosti i zatresao mrežu.

Konačan rezultat postavio Johansen sa penala u 66. minutu.

Imali su fudbaleri Toršavna još šansi za gol, pogodili su prečku, ali se rezultat nije mijenjao. Na momente je djelovalo da čim domaći pređu centar lako dolaze u šansu za pogodak.

Sa druge strane, najbolje šanse fudbaleri Budućnosti imali su tek kada je bilo jasno da je debakl neizbježan. Pokušali su Igor Ivanović i Petar Grbić, ali je oba puta dobro intervenisao golman Gestson.

Revanš je u utorak u Podgorici.

Liga Farskih Ostrva je bolje plasirana od crnogorske, mlada selekcija "ribara" je prošle godine pobijedila našu mladu selekciju, B36 je prije tri godine eliminisao OFK Titograd, a večeras se dogodila i najveća potvrda nemoći - prvak Crne Gore deklasiran je od prvaka Farskih Ostrva. Crnogorski klupski fudbal dotakao je dno - a možda i od dna ima niže...

HB TORŠAVN – BUDUĆNOST 4:0 (1:0)

Toršavn - „Gundadalur”. Gledalaca: 500. Sudija: David Munro (Škotska). Strijelci: Pržibilski 45, 47, Petersen 58. i Johansen 66.

Toršavn: Gestson – Mor, Vardum, Aškam, Johansen – Hansen – Petersen (od 68. Radisavljević), Jensen (od 46. Jakobsen), Pržibilski (od 81. Dam), Justinusen (od 91- Mikelsen) – Dal (od 81. Samuelsen).

Budućnost: Dragojević – Ražnatović, Adžić, Babić, Đuričković – Raičković, Božović (od 67. Milić), Ćetković (od 51. Kordić) – Grbić – Ivanović, Mijović.

Bonus video: