Crna Gora gubi jednog predstavnika u Evropi, šampion će morati u pretkvalifikacije

Telekom 1. CFL će narednog ljeta biti zvanično pretposljednja u Evropi po Uefinom koeficijentu (bolja samo od lige San Marina), a Crna Gora će od 2023. imati jednog predstavnika manje u Ligi konferencija nego sada (dva, umjesto tri). Takođe, naš šampion će morati da igra junske pretkvalifikacije

19794 pregleda 198 reakcija 58 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Posljedice loših, katastrofalnih rezultata naših klubova na evropskoj fudbalskoj sceni, polako pristižu.

Nijedan crnogorski klub ovog ljeta nije dočekao avgust u Evropi: Budućnost se osramotila protiv HB Torshavna u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija i ispala ukupnim rezultatom 6:0 (prethodno je glatko u kvalifikacijama za LŠ sa ukupnih 7:1 izgubila od Helsinkija), Podgorica je eliminisana od albanskog Ljačija još u prvom kolu, a Dečić od kosovske Drite.

Samo je Sutjeska u 1. rundi kvalifikacija za Ligu konferencija eliminisala drugoligaša iz Gruzije, Gagru, ali je u drugoj rundi, doduše iz dobar otpor, položila oružje pred favorizovanim Makabijem iz Tel Aviva.

Ukupno - dvije pobjede, dva remija i čak osam poraza donijeli su Crnoj Gori koeficijent za ovu sezonu od samo 0,75 - što je bolje samo od učinka klubova iz Sjeverne Makedonije i San Marina, a jednako učinku timova iz Gibraltara i Luksemburga.

Nacionalni koeficijent se obračunava sabiranjem svih osvojenih bodova klubova iz date države, te dijeljenjem sa brojem učesnika iz nje.

Kako se, za određivanje ukupnog koeficijenta države na Uefinoj listi broje rezultati klubova samo u posljednjih pet sezona, to znači da se ovog ljeta "brišu" rezultati iz sezone 2016/17 i računaju se u narednih pet - 2017/18, 2018/19, 2019/20, 2020/21 i 2020/21.

Za naše klubove, učinak je poražavajući - Telekom 1. Crnogorska fudbalska liga u ovom momentu je 52, od 55 zemalja, a slabije plasirane samo lige Estonije, Andore i San Marina.

Uefa
foto: Kassiesa

Ni to nije sve - kada se narednog ljeta "izbirišu" rezultati iz sezone 2017/18 i krene u "lov" na nove bodove, Crna Gora će startovati - sa pretposljednjeg mjesta u Evropi. Slabije plasirana biće liga San Marina.

Kako su svi naši klubovi već eliminisani sa evropske scene, i ovog ljeta ne mogu povećati koeficijent, Telekom 1. CFL će juna naredne godine - zvanično je, biti pretposljednja liga u Evropi!

Uefa
foto: Kassiessa

Pozicije u evropskim kupovima za narednu sezonu, 2022/23 određene su i ranije, a u toku je "borba" za startne pozicije u sezoni 2023/24.

S obzirom na to da su crnogorski timovi već eliminisani iz evropskih takmičenja, te da su van borbe za bodove, jasno je da će Crna Gora na ljeto 2023. izgubiti jednog predstavnika na evropskoj sceni, i to u Ligi konferencija - umjesto tri, imaće dva tima.

Takođe, crnogorski šampion, kao prvak jedne od četiri najslabije rangirane lige, od ljeta 2023. moraće da igra pretkvalifikacije za Ligu šampiona.

U pitanju je turnir koji se igra krajem juna, a ovog ljeta su u njemu učestvovali šampioni Kosova (Priština), Farskih Ostrva (HB Torshavn), Andore (Inter Eskaldes) i San Marina (Folgore).

Prošle sedmice je, dakle, počela posljednja sezona Telekom 1. CFL iz koje će četiri tima ići na evropsku scenu. Taj broj će već od naredne biti redukovan za jedno mjesto.

Borba za porvatak izgubljene pozicije biće dugotrajna i mukotrpna....

Bonus video: