Zarubica "nišani" Anderleht nakon što je srušio Rumune

Crnogorski klupski fudbal je na dnu, ali igrači koji su ljetos napustili Telekom 1. CFL i prešli u klubove iz regiona, nižu uspjehe. Braća Marko i Bojan Roganović su prošli u 3. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija sa Ljačijem, odnosno Čukaričkim, Dejan Zarubica je čak i bio heroj albanskog tima protiv Krajove

6088 pregleda 3 komentar(a)
Dejan Zarubica slavi odlučujući gol protiv Universitatee iz Krajove, Foto: Laci FC
Dejan Zarubica slavi odlučujući gol protiv Universitatee iz Krajove, Foto: Laci FC

Crnogorski klubovi nisu ovog ljeta dočekali avgust na evropskoj fudbalskoj sceni, a zbirni rezultati u posljednjih nekoliko godina uticaće na to da naša zemlja uskoro izgubi jednog predstavnika u kvalifikacijama za međunarodna takmičenja.

Crni oblak se nadvio nad crnogorskim klupskim fudbalom, teško je naći uzrok tolikog posrtanja, još teže ponuditi pravo rješenje.

Jer, start novoformiranog Uefinog takmičenja, Liga konferencija, pokazao je da ne mora da bude baš sve tako crno.

Konkretno, neki od fudbalera koji su doskora igrali u Telekom 1. CFL, a preselili se u klubove iz regiona, dobro su se uklopili u novim sredinama, plasirali se u treće kolo.

Braća Marko i Bojan Roganović su, na primjer, prošle sezone ispali iz naše Prve lige sa OFK Titogradom, a sada su važne uzdanice i standardni prvotimci Ljačija, odnosno Čukaričkog, i jedan i drugi će naredna dva četvrtka igrati mečeve trećeg kruga kvalifikacija za LK - čekaju ih mečevi sa Anderlehtom, odnosno Habarbijem...

Marko Roganović u dresu Ljačija
Marko Roganović u dresu Ljačijafoto: Privatni album

Andrija Vukčević, koji je doduše malo ranije napustio Telekom 1. CFL, standardan je u Rijeci, koja je takođe prošla u treće kolo i sastaće se sa škotskim Hibernijanom. Olimpiju Mihaila Perovića, koji doduše nije nastupio u drugom kolu, čekaju mečevi sa portugalskom Santa Klarom.

Reprezentativci iz Partizana, Igor Vujačić i Aleksandar Šćekić, dokazali su se odavno, a sada će protiv ruskog Sočija pokušati da se plasiraju u plej-of fazu.

Ipak, kada je u pitanju druga runda Lige konferencija, njih je od crnogorskih fudbalera obilježio Dejan Zarubica, doskorašnji napadač Budućnosti, sada igrač Ljačija.

Njegov gol je odlučio dvomeč protiv rumunske Univerzitatee iz Krajove (1:0 u prvom meču, 0:0 u revanšu) i odveo albanski tim do najvećeg evropskog uspjeha.

"Ljači je često, skoro uvijek posljednjih godina, prolazio u drugo kolo kvalifikacija, ovo je prvi put da se plasira u treće - zato je uspjeh ogroman, zadovoljstvo takođe, posebno zbog toga što smo eliminisali tim koji je u vrhu rumunskog fudbala i koji ima mnogo veći budžet nego naš", kaže 28-godišnji napadač.

Zarubica se sjajno uklopio - standardan od prvog dana, već protiv Podgorice u prvom kolu je pokazao koliko je značajan za tim.

"Zadovoljan sam kako je odigrao tim, i kako sam odigrao ja, u sva četiri meča do sada. Protiv Podgorice u prvom meču smo sjajno počeli, ali poslije 20-ak minuta neobjašnjivo stali, kasnije smo nesrećno izgubili, promašili penal u posljednjem minutu. U revanšu smo, međutim, pokazali koliko smo bolji, pobijedili 3:0, imali mnogo šansi, drago mi je da sam asistirao kod prvog gola koji je odveo meč u produžetke. Protiv Krajove je, naravno, bilo još bolje, pobijedili smo u prvom meču u kojem sam postigao jedini gol, ali sam još više ponosan, i na ekipu i na sebe, kako smo odigrali revanš u Rumuniji - zrelo, taktički besprekorno, nismo dozvolili domaćinu da nas previše ugrozi".

Dejan Zarubica
Dejan Zarubicafoto: Laci FC

Slijedi dvomeč sa Anderlehtom, slavnim belgijskim klubom.

"Te utakmice biće nagrada za sve što smo uradili ovog ljeta, ali to ne znači da nemamo ambicije, naprotiv. Siguran sam da ćemo imati šta da pokažemo i da ćemo, šta god se dogodi, uzdignute glave napustiti teren", kaže Zarubica.

Crnogorski fudbaleri koji su ovog ljeta prešli u klubove iz okruženja, dobro su se uklopili u nove sredine...

"Ima u našoj ligi dosta dobrih igrača, i pored svega, a oni koji su radni, koji su profesionalci, kada dođu u klub sa uređenim sistemom igre, nemaju problem da se uklope. Primjer smo Marko Roganović i ja u Ljačiju, ali nismo jedini".

Kakav je Ljači?

"Imamo vrlo mladu ekipu, ali istovremeno i igrače koji su odigrali već dosta utakmica i koji imaju iskustva u nogama. Ekipa na terenu djeluje izuzetno skladno, taktički dobro - način na koji izlazimo na protivničku polovinu, kako se branimo, doveden je gotovo do perfekcije i to je ono bez čega ne može da se prođe u evropskom fudbalu. Nismo slučajno prošli u treće kolo", ističe Zarubica.

Žao mi je Budućnost i moje doskorašnje saigrače

Dok timovi iz regiona ovog ljeta uglavom igraju dobro na evropskoj sceni, ne računajući Bosance (osim Veleža) i timove iz Sjeverne Makedonije, crnogorski šampion preživljava teške dane.

Budućnost se, malo je reći osramotila u dvomeču sa HB Torshavnom sa Farskih Ostrva, koji je izgubila ukupnim rezultatom 6:0.

"Gledam i pratim šta se dešava, mnogo mi je žao Budućnost, moje doskorašnje saigrače, od kojih sam sa mnogima veliki prijatelj, Milošem Raičkovićem na primjer. Naravno da nisam očekivao da sve bude ovako, znajući kakvu sam ekipu, i kakvu sam grupu ostavio, kako smo igrali u prethodne dvije sezone, kako smo prošlog ljeta igrali u Evropi. Svakom, međutim, dođe krizni period, i ja sam ubijeđen da će Budućnost ubrzo ustati, da će se preokrenuti stvari", kaže Zarubica.

Albanska liga na zavidnom nivou, VAR sistem od ove sezone

Prvenstvo Albanije kreće tek početkom septembra, ali razlog ovog "kašnjenja" zapravo pokazuje koliko ta liga napreduje - u toku je, naime, instalacija VAR sistema, koji će biti u upotrebi kada krenu mečevi...

"Albanski klupski fudbal mnogo napreduje, klubovi prate evropske trendove, savez takođe, a uvođenje VAR sistema to dokazuje na najbolji način. Nije slučajno što su dva tima stigla do trećeg kola Lige konferencija, Teuta i mi. Biće dobro i neizvjesno prvenstvo, nekoliko stadiona izgleda vrlo moderno, a vjerujem da će se Ljači boriti za titulu do kraja, kao što je slučaj bio prošle sezone", zaključuje Dejan Zarubica.

Bonus video: