Sudijska organizacija je dotakla dno, od dolaska jednog čovjeka struka se degradira

"Loš kvalitet suđenja je rezultat rada predsjednika Sudijske komisije i članova koje je isti birao, jer većina odluka koje su oni donosili na njihovim sastancima više su za rubriku vjerovali ili ne, nego li da idu u pravcu lakšeg i ispravnijeg presuđivanja na narednim utakmicama"

8266 pregleda 34 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Bivši međunarodni fudbalski sudija Dejan Stanišić se pismom obratio javnosti - u njemu je kritikovao rad sudijske organizacije u Crnoj Gori.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Nakon tridesetak godina provedenih u sudijskoj branši, i to dvije decenije kao aktivan sudija, a jednu kao kontrolor suđenja, osjetio sam moralnu potrebu da upoznam fudbalsku javnost o stanju u sudijskoj organizaciji. Naime, u posljednjih nekoliko godina organizacija je dotakla samo dno, a struka je degradirana do te mjere da je kvalitet suđenja pao na najniže moguće grane.

Stvari su krenule na gore od momenta imenovanja Radojice Kruščića na mjesto predsjednika Sudijske komisije, sada već davne 2006. godine. Od tada pa do danas konstantno se ova organizacija urušavala da bi danas bila zastiđe struke.

Lista sudija nije mijenjana skoro cijelu deceniju nakon imenovanja pomenute osobe, a kada je nakon toga i došlo do nekih malih promjena sa njima se ama baš ništa nije postiglo, što je rezultiralo da sada imamo najstariju listu u regionu, pa i šire. Sa mladim sudijama se nije radilo na edukaciji i daljem usavršavanju nakon prelaska iz regija na veći rang gdje su prepušteni sebi samim. To je isto kao kad prelazite iz osnovne škole u srednju, gdje vaše znanje treba nadograđivati, a nemate adekvatne profesore", istakao je Stanišić.

Dalje navodi:

"Loš kvalitet suđenja je rezultat rada predsjednika Sudijske komisije i članova koje je isti birao, jer većina odluka koje su oni donosili na njihovim sastancima više su za rubriku vjerovali ili ne, nego li da idu u pravcu lakšeg i ispravnijeg presuđivanja na narednim utakmicama.

FSCG je primljen u Uefa sudijsku konvenciju 2012. godine, u kojoj su do detalja opisana prava i dužnosti Uefe i saveza članova Uefe koji su pristupili Konvenciji, u pogledu edukacije i organizacije službenih lica utakmice i sudijskih stručnjaka, uz godišnja podsticajna sredstva u iznosu od 100.000€ (Aneks C - finansijska podrška). Koliko se vodilo računa o tome navešću nekoliko bitnih primjera koji nijesu ispoštovani ni u najmanjoj mogućoj mjeri:

- Uspostavljanje sudijske organizacije unutar saveza koju ne kontrolišu i na koju ne utiču druga tijela (član 3, tačka c);

- Sudijski komitet treba da je nezavisan od liga, klubova i vlasti - nacionalnog saveza (Aneks A, Sudijska struktura i organizacija - A.1);

- Ista osoba ne smije imenovati službena lica utakmice i posmatrače (A.4.3 Sudijski paneli);

- Nacionalni savez pokriva sve troškove službenim licima na utakmicama elitnog ranga (A.4.5 Troškovi);

- Kriterijumi za unapređenje/degradiranje kako sudija (A.4.2), tako i posmatrača suđenja (A.5.2) trebaju se zasnivati na uspješnosti u radu, ličnosti...;

- Postojanje odjeljenja za suđenje, koje mora imati najmanje jednog menadzera za sudijska pitanja, koji mora raditi puno radno vrijeme na koordinaciji sudijskih pitanja unutar saveza (A.8 - A.9);

- Mendzer posmatrača suđenja (A.11.2);

- Nacionalni instruktor (A.11.3);

- Obavezan program Talent mentor nikada nije zaživio u pravoj mjeri ni u jednom od četiri pokušaja u predhodnih 10 godina, već je u startu bio arhiviran, a da čudo bude još veće onaj iz 2019. godine proglašen čak i uspješnim (Aneks B - B.5 Programi mentorstva).

Stanišić nastavlja:

"Toliko o poštovanju Konvencije, pa se postavlja pitanje na osnovu čega Uefa na sve ovo daje, pretpostavljam, pozitivno mišljenje!? Međutim, kako papir trpi sve, odgovor je vrlo jednostavan. Prikrivanjem pravog stanja žele sačuvati svoje pozicije, gdje je nekoliko njih u stalnom radnom odnosu u FSCG, a istovremeno obavljaju više funkcija u sudijskoj organizaciji, što je u suprotnosti sa gore navedenim članom 3, tačka c, i aneksom A-A1, na osnovu čega dobijaju velika finansijska sredstva (lični dohodak, taksa za posmatrača suđenja, nadoknada za članstvo u komisiji za polaganje ispita, dnevnice za seminare...).

Priča za sebe su sudijske liste, a pogotovo liste kontrolora, gdje se struka ne pita ama baš ništa. Po kriterijumima koji su poznati samo rukovodstvu Sudijske komisije, postavljaju se kontrolori koji iza sebe imaju više nego oskudne sudijske biografije, pa o njihovoj stručnosti ne treba trošiti riječi, a za dokazane znalce nema mjesta jer nijesu podobni.

Takođe, ne poštuju se ni zvanične propozicije takmičenja, gdje se delegiraju kontrolori sa liste prve lige na utakmice druge lige, i obratno (član 21).

Sa osobinom gordosti-oholosti koju ispoljava na svakom koraku, a u kombinaciji sa vokabularom koji je u rangu prostakluka, odnosno ulice, pozicija koju je Radojica Kruščić zaposjeo više od 15 godina zahvaljujući rukovodećoj strukturi FSCG, gubi na kredibilitetu.

Zbog svih navedenih anomalija, a ima ih još poprilično, u više nego privatnoj sudijskoj organizaciji, zamrznuo sam svoj status u FSCG dokle je god na mjestu predsjednika Sudijske komisije Radojica Kruščić, kao i rukovodeći ljudi FSCG koji mu svih ovih godina daju podršku i biraju ga na tu poziciju, iz samo njima znanih razloga.

"Čovjek sam koji niikada nije sjedio na dvije stolice, a što je postala poprilična praksa u današnjem društvu, čovjek koji ima svoje mišljenje i iznosi svoje stavove, bez obzira što me to prilično koštalo u životu. Tako i ovoga puta javno ističem da sam na strani one fudbalske Crne Gore koja je za promjene na svim nivoima.

Za promjene koje bi, između ostalog, vratile onu istinsku ljubav mladim sudijama za ovu prelijepu profesiju, vrednovale njihovu ličnost i sudijsko umijeće, a ne poslušno klimanje glavom i podizanje ruke zarad ličnih interesa, političko opredeljenje, kao vjersku i nacionalnu pripadnost, sa kojom se uzgred rečeno ponosim (srpsko porijeklo)", zaključio je Stanišić.

Bonus video: